BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.442,53
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kamu-Senden stopaj eleştirisi

Türkiye Kamu-Sen ekonomik kararların ''tam teslimiyetin belgesi'' olduğu savunuldu.

Abone ol

Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamada, ''Yabancı yatırımcıya stopaj kıyağı yapılarak bütçeye milyarlarca dolarlık ek yük getirilmesi, hükümetin uyguladığı politikanın vatandaşa değil sermayeye yönelik olduğunu ortaya koymaktadır'' denildi. Açıklamada, alınan son ekonomik kararların ''tam teslimiyetin belgesi'' olduğu savunuldu.

Hükümetin uyguladığı sıcak para politikasıyla soğutulan ekonomide, yabancı yatırımcıya stopajın sıfırlanmasıyla birlikte ''denizin de bittiği'' ileri sürülerek, ''Taşıma su ile değirmenin dönmeyeceğini, yurtdışından gelen sıcak paranın istihdama ve üretime yönlendirilmediği sürece ekonomide yalancı bir baharın ardından çok çetin şartların ortaya çıkacağını belirtmiştik'' denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Nitekim geçtiğimiz ay yaşadığımız döviz kuru ve faiz hareketleri bunun en açık örneği olmuş ve ekonomik dengelerin sıcak para ile pamuk ipliğine bağlı olduğunu göstermiştir. Bu durum karşısında AKP Hükümeti, küresel sermaye karşısında tam anlamıyla teslim bayrağını çekmiş ve yabancı yatırımcıya ödenen faizden kesilen stopajı sıfırlamıştır. Bu yolla da ekonomide imtiyazlı bir sınıf yaratmış ve yabancıları Türk yatırımcıdan ayrı tutmuştur. Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha uyarıyoruz: sıcak para ile oluşturulan deniz artık bitmiştir.

Sıcak parayı çekmek için stopajlar dahi sıfırlanmış ve ekonomide de tam teslimiyet gerçekleşmiştir. Bu kararın ekonomi kurmaylarının kendi kararı olmadığı, küresel sermayenin telkinleri ile hayata geçirildiği açıktır. Her fırsatta vatandaştan alınan dolaylı vergilerin artırılmasını isteyen IMF yetkililerinin, ekonomiye milyarlarca dolar yeni yük getireceği açık olan bu kararı alkışlarla desteklemesi manidardır. Memurlarımızın maaşları reel olarak azalırken, vatandaşlarımız alım gücü günden güne düşerken, yabancı yatırımcıya stopaj kıyağı yapılarak bütçeye milyarlarca dolarlık ek yük getirilmesi, hükümetin uyguladığı politikanın vatandaşa değil sermayeye yönelik olduğunu ortaya koymaktadır.''