BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

İnekler fırçayı sevdi

Dokunmatik Kaşınma Fırçası', hayvan çiftliklerinden büyük talep görüyor.

Abone ol

Konya'da bir firma tarafından büyükbaş hayvanlar için üretilen 'Dokunmatik Kaşınma Fırçası', hayvan çiftliklerinden büyük talep görüyor. Konya'da kurulu bir firmanın sahibi Recep Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılında Arabistan'da çalışırken bir çiftlikte gördüğü otomatik suluk sayesinde hayvan yetiştirme ekipmanları üretimine başladığını söyledi.

Kendisinin tornacı olduğunu ancak, hayvancılığa büyük ilgi duyduğunu belirten Kara, ''Suluk, bana çok ilginç geldi. Bu sistemin aynısını kurabileceğimi düşünüp çalışmalara başladım. Başarınca da Türkiye'ye dönüp hayvan ekipmanları üretimine geçtim'' dedi.

Yaptığı araştırmalarda hayvanların verimini etkileyen birçok faktör bulunduğunu öğrendiğini ve buna göre farklı makineler ürettiğini dile getiren Kara, şunları kaydetti: ''Özellikle hayvanların rahatı ve yetiştirildiği ortam çok önemli. Ortamın temizliği bile verimde önemli rol oynuyor. Hayvanların kaşındıklarında duvarlar ya da ağaçlardan faydalanması benim yıllardır dikkatimi çekiyordu. Özellikle büyükbaş hayvanların bu sorununa çözüm bulma ve verimdeki rolünü öğrenme adına yaptığım araştırmalar sonucunda yaklaşık 1 yıl önce Türkiye'de ilk kez dokunmatik kaşıma ve masaj fırçasını geliştirdim ve üretimine başladım.''

İNEKLER DE ÇİFTLİK SAHİBİ DE MEMNUN

Büyükbaş hayvanların dokunmasıyla çalışan fırçanın dönmeye başladığını ve hayvanların bu şekilde kaşınma ihtiyacını giderdiğini belirten Kara, ''Kaşırken masaj da yapan makinenin hayvanlar üzerinde verimi artırıcı etkisi olduğu da belirlendi. Çiftliğe kurulan fırçaya hayvanlar kısa sürede alışıyor. Kaşınacakları zaman bu makineye gidip dokunuyorlar. Makine sayesinde duvar ve ağaçtan kurtulan inekler de, hayvanlarının verimi artan çiftlik sahibi de bu durumdan oldukça memnun'' dedi.

Kara, bu makinenin iç piyasada çiftliklerden büyük talep gördüğünü ifade ederek, ''İç piyasadan gelen talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bu yüzden yurt dışından gelen talepleri geri çeviriyoruz. Avrupa üretimi için Almanya'dan ortaklık teklifi bile aldık ancak, kabul etmedik'' diye konuştu. Firma olarak otomatik suluk, donmaz suluk, yatakhane sistemi, otomatik kilitleme sistemi, sağım makinesi, buzağı yetiştirme sistemi, otomatik gübre sıyırıcı, gübre karıştırıcı gibi makineler de ürettiklerini vurgulayan Kara, Türkiye'de son yıllarda modern hayvancılığın geliştiğini, bu nedenle de ürünlerinin giderek daha fazla ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.