BIST 9.741
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.423,46
HABER /  GÜNCEL

Klonlanmış cep telefonları

IMEI numarası klonlanmış cep telefonları kapatılan tüketiciler mağdur oldu.

Abone ol

Türkiye'ye kaçak giren ve IMEI numarası klonlanmış cep telefonları dolayısıyla cihazları görüşmeye kapatılan tüketicilerin mağdur edildikleri bildirildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde IMEI numarası klonlanmış olması gerekçesiyle çok sayıda cep telefonunun konuşmaya kapatıldığını, ancak haksızlık ve mağduriyetin yoğunluğunun ortaya çıkması üzerine, Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulamanın geçici olarak durdurulduğunu anımsattı.

Yasal yollardan ülkeye ithal edilen mal satın aldığı zannıyla telefon sahibi olan tüketicilerin, cihazların konuşmaya kapatılması üzerine şaşkınlık ve mağduriyet yaşadıklarını anlatan Ağaoğlu, şunları söyledi: ''Bu yönde Tüketiciler Birliği'ne çok sayıda şikayet ulaştı. Fatura karşılığı satın alınan veya önceki dönemde kendisinden talep edilen 5,00 YTL'lik bedeli ödeyen tüketicilerin cep telefonlarına ait olan IMEI numaralarının klonlanmış olması nedeniyle cihazları konuşmaya kapatılanlar, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'nın öngördüğü olanakları kullanarak haklarını arayabilirler.

Önceki dönemde 5,00 YTL'lik bedeli ödediği halde cihazı kapatılan tüketiciler, belge ile Telekomünikasyon Kurumuna yazılı olarak başvurarak, konuşmaya açılmasını talep etmelidir.'' Ağaoğlu, faturalı yeni cihaz satın aldığı halde görüşme yapamayan tüketicilerin de yasanın 4. maddesi gereğince, satın aldığı üründen beklenen faydayı sağlayamaması nedeniyle (ayıplı mal) söz konusu olduğundan, 30 gün içinde firmaya başvurarak cihazın değiştirilmesini veya parasının kendisine iadesini talep etmelerini istedi. Firmanın bu talebi karşılamaması halinde, tüketicinin, bulunduğu ilçenin Kaymakamlık binasında faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurarak mağduriyetinin giderilmesini talep hakkına sahip olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, ''Heyetlerin 725,00 YTL'ye kadar vereceği kararlar, mahkeme kararı niteliğindedir'' dedi.

TÜKETİCİYE DEĞİL KAÇAKÇIYA YÖNELMEK

Tüketicinin satın aldığı cihazın kaçak yollardan getirildiğini, IMEI numarası klonlanmış cep telefonu olduğunu bilmesi ve araştırmasının beklenmesi anlayışının kabul edilemeyeceğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti: ''Tüketicinin bu kayıt dışı harekette herhangi bir kusuru veya kastı da bulunmamaktadır. Türkiye'ye kaçak giren ve IMEI numarası klonlanmış telefonlar dolayısıyla cihazları görüşmeye kapatılan tüketiciler mağdur ediliyorlar.

Tüketiciyi gümrük memuru olarak kabul eden anlayışın sonucu olarak yapılan uygulama ile mağduriyet yaratılırken ayrıca uğradığı haksızlıkta kusuru olmadığı halde başvuru külfeti de yüklenmektedir. Çok sayıda tüketiciyi mağdur etmek yerine, devletin asli görevini yerine getirerek gümrük kapılarına sahip çıkması, denetim ve uygulamalarını ülkeye kaçak telefon sokan ve IMEI numaralarını kopyalayanlar üzerinde yoğunlaştırması gerekiyor.''