BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,73
ALTIN 2.425,70
HABER /  DÜNYA

İran müzakereye açık!

İran Dışişleri Bakanı Muttaki, petrolü dış politikada bir silah olarak kullanmayacaklarını açıkladı

Abone ol

İRAN Dışişleri Bakanı Menuçer Muttaki, petrolü dış politikada bir silah olarak kullanmamakta kararlı olduklarını söyledi.

Enerjinin güvenlik açısından önemli olduğunu kaydeden Muttaki, halen müzakere için fırsat olduğunu belirtti.

İran'ın başkenti Tahran'da yapılan ‘Enerji ve güvenlik’ konulu seminerde konuşan Bakan Menuçer Mottaki, ülkesinin enerjide güvenilir ve etkili bir kaynak olmaya çalıştığını söyledi. Komşu Asya ülkelerinin kendileri için özel bir yeri olduğunu anlatan Bakan Muttaki, Asya ülkelerinin enerji alanında yapacakları işbirliğinin, tüketici ve üretici ülkelerin güvenliği için pozitif sonuçlar doğuracağını öne sürdü.

Enerji kaynaklarını kontrol etmek için ülkeler arasında büyük bir rekabet yaşandığını kaydeden Mottaki, ülkesinin nükleer enerji konusunda karşı karşıya olduğu krizin benzer bir konu olduğunu, bu enerjiye sahip ülkelerin İran’ın bu enerjiye ulaşmasını istemediklerini ileri sürdü. Seminerden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muttaki, İran’ın doğal haklarının temin edilmediği taktirde, nükleer politikalarını gözden geçireceklerini belirtti. Mottaki, İran'ın Kitle İmha Silahlarının Geliştirmesini Engelleyen Uluslararası Anlaşma'nın 30 yıllık üyesi olduğunu anımsatarak, ülkesinin barışçıl nükleer enerjiden yararlanma hakkını korumaya tercih ettiğini belirtti, ‘halen müzakere için fırsat olduğunun’ altını çizdi.