BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.508,18
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan baraj sinyali

Başbakan Erdoğan ilk kez yüzde 10’luk seçim barajının düşürülebileceği sinyalini verdi.

Abone ol

Erdoğan, “Ülkenin istikrarı ve güven ortamının devamı için yüzde 10’luk seçim barajının devam etmesi gerekiyor. Bu barajı zamanında bizi engellemek için koyanlar, sonra kendi kazdıkları kuyuya düştüler. Şimdi de isyan ediyorlar. Seçim barajı şimdi değil, ama belki bir iki dönem sonra düşürülebilir” dedi.

Başbakan Erdoğan, parti kurucuları, MKYK üyeleri ve milletvekilerinin katılımıyla gerçekleşen 6’ncı İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın son gününde, milletvekilleri tarafından gündeme getirtilen konularda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı’nın bu parlamento tarafından seçileceğini söyleyen Erdoğan, muhalif milletvekillerini de tatlı sert şekilde uyardı. Erdoğan açıklamasında şunları söyledi:

“Biz bugüne kadar kimseyi disipline vermedik. Ama arkadaşlarımızın da parti disiplinine uymalarını bekleriz. Arkadaşlarımızın söyledikleri en çok siyasi rakiplerimizi sevindiriyor. Neredeyse bir zil takıp oynamadıkları kalıyor. Buna meydan vermeyin. Eğer bir sorun varsa, bunu parti ile paylaşın, basın aracılığı ile konuşmayın.”

MERAK EDİLEN KONULAR

Başbakan Erdoğan konuşmasında Cumhurbaşkanı seçiminden, Merkez Bankası Başkanı atamasına, milletvekilleri maaş zammından seçim barajınının düşürülmesine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Erdoğan şöyle konuştu:

“Merak etmeyin Cumhurbaşkanı’nı bu Meclis seçecek. Çünkü yeni Cumhurbaşkanı’nı seçmek bu parlamentonun hakkıdır. Bunu herkes böyle bilsin.

BARAJ DÜŞEBİLİR AMA ŞİMDİ DEĞİL

Ülkenin istikrarı ve güven ortamının devamı için yüzde 10’luk seçim barajının devam etmesi gerekiyor. Bu barajı, zamanında bizi engellemek için koyanlar, sonra kendi kazıdıkları kuyuya düştüler. Şimdi de isyan ediyorlar. Seçim barajı şimdi değil ama belki bir iki dönem sonra düşürülebilir.

VEKİL MAAŞLARINA ZAM YOK

Bazı arkadaşlarımız milletvekili maaşı konusundaki taleplerinde haklı olabilirler. Ama ne yazık ki bu isteğin yerine getirilmesi söz konusu değil. Milletvekili maaşlarına zam yapmayı düşünmüyoruz. Bunu topluma anlatamayız.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI

Merkez Bankası Başkanı’nın görev süresi Salı günü sona eriyor. Başkan yardımcılarından birisi bu görevi vekaleten yürütecek. Uygun bir isim bulduğumuzda da atama yapacağız. Aklımızda şu anda herhangi bir isim yok, kamuoyunda yapılan spekülasyonlara aldanmayın. Başkanın görev süresinin sona ermesinden dolayı kur politikasından veya ekonomi politikasından taviz vermeyeceğiz.

ŞEMDİNLİ YASAĞI

Terörle mücadele konusunda siyasi rakiplerimizin pirim yapacağı davranışlardan uzak durun. Özellikle son günlerde tartışma konusu olan Şemdinli iddianamesi hakkında konuşmamaya özen gösterin.

YENİ SEÇMENLERE İLGİ GÖSTERİN

Önümüzdeki seçimlerde yaklaşık 4 milyon yeni seçmen oy kullanacak. Kamuoyu araştırmalarında yeni seçmenlerin yüzde 25’inin Ak Parti’ye oy verecekleri belirtiliyor. Bu bizim için yeterli değil. Bu oranın yükseltilmesi için bütün teşkilatlarımıza ve özellikle de kadın kollarımıza önemli görevler düşüyor.

İCRAATLARIMIZ ANLATILSIN

Yaptığımız iyi işler, halka yeterince anlatılamıyor. 2006 yılı içerisinde yaptığımız kongreler, icraatlarımızın anlatıldığı birer platform haline dönmelidir. Bu konuda bütün arkadaşlarımızdan üzerine düşen görevleri yapmalarını bekliyorum. 2006 yılı hem ülkemiz, hem de partimiz için önemli bir süreç olacaktır.”