BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.508,33
HABER /  DÜNYA

Bir uzun dikenli yol!

AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye'yi üzecek açıklamalar yaptı!

Abone ol

AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye’nin AB üyeliğinin otomatik olmayacağını, üyelik müzakerelerinin uzun yıllar alacağını belirterek, müzakere süreci sırasında her üye devletin 70 veto hakkının olacağına dikkat çekti.


AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye’nin AB üyeliğinin otomatik olmayacağını, üyelik müzakerelerinin uzun yıllar alacağını belirterek, müzakere süreci sırasında her üye devletin 70 veto hakkının olacağına dikkat çekti.

Ursula Plassnik, Avusturya’da yayımlanan Wiener Zeitung ve Salzburger Nachrichten gazetelerine verdiği mülakatta, Türkiye ile sürüdürülen müzakerlerin uzun yıllar alacağını söyledi. ABHaber’e göre, Plassnik, bir soru üzerine kendilerinin çok şeffaf bir politika izlediklerini belirterek, "Dışişleri Bakanı Gül beni iyi tanır, aramızda kişisel ve profesyonel bir ilişki geliştirdik. Bu da öyle sağlam ve dayanıklı ki her zaman aynı fikirde olmamızı gerektirmiyor. Her zaman şunu açıkça söyledim: Biz adil ve tarafsız bir ortağız. Tabii ki bu Türkiye için de geçerlidir" diye konuştu.
Avusturya Başbakanı Schüssel’in 2006’dan sonra Türkiye’nin liman ve hava alanlarını Kıbrıslı gemi ve uçaklara açması gerektiği hususundaki taleplerini desteklediğini ifade eden Plassnik, Türkiye’nin AB’ye girmek istediğini,Avrupa değerleri yolunda ilerlediğini belirterek şunları söyledi:

"Bizim sürdürdüğümüz müzakereler çok karışık ve çok uzun vadeli, ama gittiği yön çok açık. Ülke eşi olmayan bir süreç içinde. Bu süreç modernlik ve geleneğin, İslam’ın ve demokrasinin, Avrupa değer ve kanunlarının bileşiminden oluşuyor. Bu yüzden Türkiye uzun zamandan beri bilinçli bir şekilde İslam dünyasıyla diyalog ve anlayışı güçlendirmeye önem veriyor."

"Türkiye’nin Avrupa’daki şansı ne kadar" sorusunu Plassnik, "Her iki taraf da müzakerelere, önümüzde uzun bir yol olduğu bilinciyle başladı. Bu yolun sonunda ne olacağı konusunda kesin bir beyanda bulunamayız. Türkiye yolun sonunda katılım olacağı görüşünde, ama biz müzakerelerin sonunun açık bırakılmasını kabul ettirdik. Otomatizm olmayacak" diye yanıtladı. Plassnik şöyle devam etti:

"Avusturya’da bir halkoylaması yapılacak. Müzakereler için çok sıkı bir düzen tespit ettik. 35 maddenin her biri bütün AB ülkeleri tarafından oybirliğiyle açılmak ve yine oybirliğiyle sonuçlandırılmak zorunda. Bu, genişleme Üyesi Rehn’in AB Troykası’nın Türkiye ile çarşamba günkü görüşmesinde de belirttiği gibi, her üye ülkenin elinde 70 veto hakkı olması anlamına geliyor."

Kaynak :