BIST 10.567
DOLAR 32,25
EURO 35,01
ALTIN 2.481,77
HABER /  POLİTİKA

Cemalden PKKya çağrı

Hasan Cemal, terör örgütünün şartsız, önkoşulsuz olarak silahları gömmek zorunda olduğunu söyledi.

Abone ol

Milliyet Gazetesi Yazanı Hasan Cemal, terör örgütünün şartsız, önkoşulsuz olarak silahları gömmek zorunda olduğunu söyledi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Yerleşkesi'nde düzenlenen “Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları 1-Türkiye'nin Kürt Meselesi” başlıklı toplantının öğleden sonraki bölümünde, “Kürt Meselesi ve Devlet Politikaları” konusu ele alındı.

Toplantıda konuşan eski bakanlardan Şerafettin Elçi, “Kürtlerde ulusal bilincin giderek yükseldiğini, devletin dış Türklere yönelik politikasının Kürtlerin gözünü açtığını” söyledi. “Çağdaş dünyanın benimsediği yeni değerlerin Kürt siyasi hareketinin fikir iskeleti olması gerektiğini” kaydeden Elçi, “Bunu yaparken çok açık net ve dürüst olmalıyız. Bu dürüstlük hem bizim, hem de başkalarının bize inanması açısından çok önemli. Beraber yaşama şansımız hala yüksektir. Özgür ve eşit iki millet düzeyinde yaşama şansımız var. Bizim ortak kimliğimiz, yurttaşlık kimliğimizdir” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu da “20 yıldır Diyarbakır'da avukatlık yaptığını ve ilk defa bu kadar karamsar olduğunu” savundu. Tanrıkulu, “Çatışmayı sona erdirici, şiddeti dışlayıcı bir yöntem geliştiremezsek, bu çok farklı gelişmelere ve olaylara ortam hazırlar. Siyasi suçlar bakımından bir affı çok ciddi biçimde önümüze hedef olarak koymalıyız” diye konuştu.

Posta Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Birand da “orta vadede Kürt sorununun çözümüne inanmadığını” belirterek, “Önemli olan, sorunu 'yaşanabilir' noktaya getirebilecek miyiz getiremeyecek miyiz? AB dışında Kürt sorununun çözülebileceğini kesinlikle düşünmüyorum. Ama AB'yi jandarma sopası gibi Türkiye üzerinde kullanmanın da sakıncası vardır” dedi.

Milliyet Gazetesi Yazarı Hasan Cemal, “Kuliste bölücü terör örgütünün eleştirildiğini, bu eleştirilerin kürsüye de getirilmesi gerektiğini” söyledi. Cemal, “Terör örgütünün kayıtsız şartsız, önkoşulsuz olarak silahları gömmek zorunda olduğunu” ifade etti.