BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  GÜNCEL

İçişleri Bakanlığı: ilk DAEŞ'li yabancı terörist sınır dışı edildi sırada 7 Alman var

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, işlemi tamamlanan ABD uyruklu teröristin iadesinin gerçekleşti, 7 Alman DEAŞ'lı teröristin ise 14 Kasım'da sınır dışı edilecek' denildi. Ancak Yunanistan üzerinde ABD'ye gönderilmek istenen DEAŞ'lı Yunan yetkililer tarafından kabul edilmedi.

Abone ol

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı 'İşlemi tamamlanan ABD'li bir yabancı terörist savaşçı Türkiye'den sınır dışı edildi. Geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu 7 yabancı terörist savaşçının seyahat programları yapıldı, 14 Kasım'da sınır dışı edilecekler.' dedi.

Türkiye, yakaladığı yabancı uyruklu DAEŞ'li teröristleri ülkelerine göndermeye başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, "İşlemi tamamlanan ABD'li bir yabancı terörist savaşçı (YTS) Türkiye'den sınır dışı edildi" dedi.

Çataklı, geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu 7 yabancı terörist savaşçının da seyahat programlarını yapıldığını ve 14 Kasım'da sınır dışı edileceğini söyledi.

3 teröristin çıkışı sağlanacak

Sınır dışı sürecine ilişkin Çataklı diğer şu bilgileri verdi:

"Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Alman uyruklu bir yabancı terörist savaşçı için sınır dışı süreci işletildi, Danimarka uyruklu bir YTS ise adli süreç işletilerek gün içerisinde ülkelerine gönderilecek. Dolayısıyla bugün 3 YTS'nin ülkemizden çıkışları sağlanacak"

Sınır dışı edilen DEAŞ'lıyı Yunanistan kabul etmedi

Öte yandan  TÜRKİYE'nin Suriye'de sürdürdüğü Barış Pınarı Harekatı'nda yakaladığı DEAŞ'lı terörist, bugün Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndan sınır dışı edildi. Yunanlıların kabul etmeyip geri gönderdiği DEAŞ'lı, Türkiye de kabul etmeyince iki ülke arasındaki tampon bölgede beklemeye başladı.

İstanbul Göç İdaresi'nden bugün sınır dışı edilmek üzere Edirne'ye getirildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olduğu iddia edilen DEAŞ'lı Türkiye'den sınır dışı (deport) edilmek üzere Pazarkule Sınır Kapısı'na getirildi. Pazarkule'den Yunanistan'a sınır dışı edilen terörist, Pazarkule Sınır Kapısı karşısındaki Kastanies Sınır Kapısı'ndaki Yunanlı görevliler tarafından kabul edilmedi.

Yunanlılar, DEAŞ'lı teröristi yeniden Türkiye'ye yaya olarak geri gönderdi. Türkiye'nin de kabul etmediği DEAŞ'lı iki ülke arasındaki tampon bölgede beklemeye başladı. İki ülkenin de kabul etmediği terörist, tampon bölgede bekleyişini sürdürüyor. 

Bakan Soylu Biz kimsenin DEAŞ oteli değiliz demişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tartışma konusu olan DAEŞ'li teröristlerin iadesiyle ilgili geçen hafta yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

"Şimdi biz bunları 'size iade edeceğiz' diyoruz, pazartesiden itibaren başlıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar. İade edeceğiz. Ayağa kalkıyorlar. 'biz bunları vatandaşlıktan attık, siz ne yaparsanız yapın.' Yok öyle yağma. Çatlasanız da patlasanız da silseniz de saklasanız da o DEAŞ'lıları, insanınızı, kendi vatandaşınızı, vatandaşlıktan çıkarsanız da çıkarmasanız da sizin ülkenize göndereceğiz. Ne yaparsanız yapın. Kendi insanınıza nasıl hesap vereceğinizi kendiniz bilirsiniz. Biz kimsenin DEAŞ oteli değiliz."