BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,34
HABER /  GÜNCEL

İBB'nin İstanbul'a 5 bin taksi teklifi 14'üncü kez reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 500'ü engellileri taşımaya tahsis edilmek üzere 5 bin yeni taksi teklifi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında 14. kez iptal edildi. UKOME yine tartışmalara sahne oldu.

Abone ol

Bir yılı aşkın bir süredir yeni taksi projesini hayata geçirmek isteyen İBB, proje kapsamında kent genelinde hizmet veren 17 bin taksi sayısının artırılmasını, ilk etapta 5 bin yeni taksi plakasının İBB tarafından kiraya verilmesini hedefliyor. Ancak daha önce 13 kez reddedilen teklif bir kez daha oy çokluğuyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), 500'ü engelli erişimine özel toplam 5 bin yeni taksi plakası teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında oy çokluğuyla reddedildi.

İBB UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda, İBB'nin yeni taksi taşımacılığının düzenlenmesi kapsamında, 500'ü engelli erişimine özel olmak üzere 5 bin yeni taksi plakası teklifi tekrar gündeme geldi.

Toplantıda söz alan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyup Aksu, İstanbul'da sayının artışına gerek olmadığını belirterek, tarife teknoloji sıkıntısının bulunduğunu söyledi.

Araç bulunamamasının sürücü kaynaklı olduğunu ifade eden Aksu, bunun emniyet ve İBB ile iş birliği içinde çözülebileceğini aktardı.

Engelli teklifiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarının çalışmasının beklenmesi gerektiğini anlatan Aksu, ayrıca bir artışa gerek olmadığını kaydetti.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise geçmiş yönetim ve İTÜ'nün hazırladığı çalışma ve raporlarda İstanbul’da taksi ihtiyacının ortaya konulduğunu aktardı.

Ortada ciddi bir taksi sorunu bulunduğunu savunan Cihan, bunu da UKOME'nin çözmesi gerektiğini belirtti.

- "500 tanesi o ağa dediklerinizin eline düştü"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, daha önce UKOME'den çıkan 1000 yeni taksinin 500'ünün engelli taksi olmasını ısrarla teklif ettiklerini ancak bunun reddedildiğini söyledi.

Ocak ayında şoförlere eğitim verilmesini teklif ettiklerini hatırlatan Yücel, "Bazı sorunların çözümü için şoförlerimizin eğitilmesi gerektiğini defalarca anlattık. Ancak harekete geçilmedi. Bin taksiye onay verdiğimizde de bunun sorunların çözümüne katkısı olmasını umduk. Bunlara dijital sistemi zorunlu kılabilirdiniz. Bunların 500 tanesi o ağa dediklerinizin eline düştü. Alt komisyonlarda bunlar 2-3 yıl devredilmesin demiştik. Şimdi taksi ruhsatını satıp yeniden minibüs hattı alanlar olduğu söyleniyor." şeklinde konuştu.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, taksilerin satışıyla ilgili konulan satış kararlarının uzun süreli olmadığını, ruhsat sahiplerinin hak kaybına uğradığını söyleyerek mahkemeye gittiğini öne sürdü.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ise 5 bin yeni taksiyi İETT ve metrolar gibi işleteceklerini ifade ederek, kamusal bir inisiyatif alarak taksileri belediye tarafından işletmek istediklerini söyledi.

Bu çalışmadan bir gelir beklemediklerini belirten Çağlar, kamu hizmeti yürütüleceğini kaydetti.

Münazaraların ardından yapılan oylamada, İBB'nin 500'ü engelli erişimine özel, toplam 5 bin yeni taksi plakası teklifi oy çokluğuyla reddedildi.

- Taksi dolmuşların taksiye dönüşümü teklifi
Bir diğer gündem maddesinde ise İstanbul geneli çalışan taksi dolmuşların taksiye dönüştürülmesi teklifi görüşüldü.

İsteğe bağlı olarak hatlardan başvuru yapacak hak sahipleri arasında çekilecek kura ile 77 taksi dolmuş taksiye dönüştürülecek.

Maddeye ilişkin söz alan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Aksu da esnafın mağduriyetinin giderilmesi için isteğe bağlı olarak taksiye dönüşümü uygun gördüklerini söyledi.

Teklif yeniden görüşülmek üzere alt komisyona havale edildi.

19 Şubat 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikle UKOME'nin yapısında değişiklik yapılmıştı. Daha önce UKOME'de 11’i İBB, 10’u hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Şu anda ise UKOME’nin 27 üyesi bulunuyor. Bu üyelerin 11’i İBB’den 16’sı ise hükûmet tarafından belirleniyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İstanbul'da 7 ilçede su kesintisi! İSKİ duyurdu 18 Mayıs kesinti yapılacak yerler listesi
Foto Galeri İstanbul'da 7 ilçede su kesintisi! İSKİ duyurdu 18 Mayıs kesinti yapılacak yerler listesi Galeriye Gözat