BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,57
ALTIN 2.382,75
HABER /  GÜNCEL

Hesaplı temkinli iddialı üç ayrı açıklama

Başbakan ekonomi kurmaylarını topladı. Babacan hesaplı, Şimşek temkinli, Çağlayan iddialı konuştu

Abone ol

Dünya piyasalarını sarsan, İMKB'de de sert düşüşe neden olan gelişmeler Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ekonomi zirvesinde masaya yatırıldı.

Toplantıya katılan Başbakan'ın ekonomi kurmaylarından birbirinden farklı açıklamalar geldi.

İşte AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya katılan ekonomi bakanlarının yorumları:

BABACAN HESAPLI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Değerlendirme toplantısında hem küresel konjonktürü hem de Türkiye'deki ekonomik konjonktürü ele alacağız. İleriye doğru politika tedbirlerimizi gözden geçireceğiz'' dedi. Babacan, ''Türkiye'ye yönelik bir risk görüyor musunuz?'' sorusuna da ''Toplantı sonrasına belki yazılı bir açıklama gelebilir'' karşılığını vermekle yetindi.

ŞİMŞEK TEMKİNLİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise temkinli konuştu. Şimşek, ''Türkiye'nin temelleri sağlam ama biz bir ada değiliz. Tabii ki bir etkileşim söz konusu olabilir ama Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için kalıcı bir tahribat yaşanmayacak. Önemli olan konu bu. Nitekim 2008-2009'da da bir miktar etkilendik ama kalıcı bir tahribat yaşanmadı. Makroekonomik temelleri güçlü olduğu için çok hızlı bir şekilde çıktık, dünyadan ayrıştık ve çok iyi de bir performans ortaya koyduk'' dedi.

ÇAĞLAYAN İDDİALI

En iddialı açıklama ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Ekonomik verilere bakıldığı zaman Türkiye'nin son derece sağlam olduğunu anlatan Çağlayan ''Hatta benim ifademle kaya gibi sağlam ve dimdik, bu konuda hiçbir problem de söz konusu değil'' dedi.

Türkiye'nin küresel bir oyuncu, dünyaya açık bir ülke olarak gelişmelerden bir şekilde etkileneceğini belirten Çağlayan, ''Ama etkilenme bugün görmüş olduğunuz kadar etkilenmedir. BDDK görevinin başında, Merkez Bankası görevinin başında. Son derece başarılı kurumlarımız çalışmalar yapıyorlar. Biz de sürekli kurumlarımızla çalışmalar yapıyoruz. Ekonomimizi daha fazla nasıl güçlü hale getiririz, daha fazla büyüme performansı nasıl elde ederiz, biz bunun çalışmaları içindeyiz, hesapları içerisindeyiz. Diğer taraftan da dünyada olabilecek her türlü senaryoya hazırlıklıyız.''