BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.398,90
HABER /  GÜNCEL

Sri Lanka'da fil sayımına doğasever tepkisi

Doğa koruma dernekleri Sri Lanka'da fil sayımının, bu hayvanların tespit edilip yakalanması için yapıldığı endişesiyle fil sayımına verdikleri desteği geri çekti.

Abone ol

Sri Lanka'daki doğal yaşam koruma dernekleri, ülkede fillerin sayımına dair çabalara verdikleri desteği çektiklerini çünkü projenin, daha fazla filin yakalanmasına hizmet edebileceğini söyledi.

Ülkede fil sayımının Perşembe günü başlayıp üç gün sürmesi bekleniyor.

Sri Lanka'da en az dört bin vahşi filin bulunduğu tahmin ediliyor.

Buna ek olarak Budist ve Hindu tapınaklarında dini ayinlerde kullanılmak üzere küçük miktarda evcil fil de bulunuyor.

Hükümet, fil sayımının yaşadıkları ormanlık alanları azalan bu hayvanların korunmasını hedeflediğini savunuyor.

Ülkede doğal parklarda yaşamayan filler, sıklıkla çiftliklere giriyor ve sonuçta hem insan hem de fil kaybına yol açıyor.

Kampanyaya destek veren doğaseverlerin desteklerine çekmelerine, Doğal Yaşamı Koruma Bakanı, sayım sırasında güçlü fillerin tespit edilerek Hindu ve Budist tapınaklara bağışlanacağını söylemesi neden olmuştu.

Bakan, fillerin tapınaklara bağışlanmasının cumhurbaşkanının fikri olduğunu ve bu yolla Sri Lanka'nın geleneklerinin yaşatılmasına çalışıldığını da belirtti.

BBC'ye bilgi veren bir doğa koruma aktivisti, dini ritüellere saygı duyduklarını ancak, bu ritüeller için yakalanan hayvan sayısının çok fazla olduğunu söylüyor.