BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,57
ALTIN 2.381,69
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'ın bu iddiası kavga çıkartır!

Türkiye'nin iç savaşın eşiğinde olduğunu savunan BDP Grup Başkanı Demirtaş'tan hükümete sert eleştiriler...

Abone ol

AK Parti hükümetinin "terörle mücadelede stratejik değişikliklere gideceğiz" açıklamalarının "iç çatışmanın, savaşın psikolojik hazırlığı" olduğunu ileri süren Demirtaş, "Her gün gelen ölüm haberlerini durdurmak Başbakan'ın iki dudağı arasında ve bunu yapmıyorsa, nedeni başka yerde aramamalıdır" dedi.

Demirtaş 15 bin kişilik özel ordu ile AK Parti hükümetinin savaşa hazırlandığını ileri sürdü.

Türkiye'nin Suriye politikasını eleştiren Demirtaş, Davutoğlu'nun ABD elçisi olarak Suriye'ye gittiğini ileri sürerek, "Boğaz turu yaptığınız Esad bu Esad değil mi? Davutoğlu Suriye'ye 37 defa gitmekle övünüyor. 37 defa da Suriye'deki gerçekliği görmediniz mi?" diye sordu.

Meclis'i boykot eden BDP, üçüncü grup toplantısını da Diyarbakır'da yaptı. 20 kadar milletvekilinin katıldığı toplantıye Demirtaş Suriye'deki gelişmelere dikka çektiği, "Önemli gelişmelerin yaşandığı Ortadoğu coğrafyasında siyaset tatile girmez dedik" sözlerini hatırlatarak başladı.

Kürt sorunun hükümetin gündemine güvenlik bakış açısıyla girdiğini ileri süren Demirtaş, "Biz Kürt sorununa bir hafta, ya da bir yıl ele alınacak konuşulacak bir sorun olarak bakmıyoruz. Hükümet gerekirse, bir hafta, bir ay işini gücünü bırakıp bu meseleyle uğraşmalı" dedi.

SİLVAN ÖZEL ORDU'YA BAHANE

Türkiye'nin iç savaşa gittiğini iddia eden Demirtaş şöyle dedi:
"Silvan olayı AKP'nin iki yıldır hazırlığını yaptığı politikayı ortaya çıkarmıştır. AKP'nin polise yönelik hazırlığını geçen yıldan biliyoruz. 15 bin kişilik özel orduyu niye oluşturuyorsun diye sorduk. Madem İmralı ile görüşme yapıyorsunuz, 15 bin kişilik özel orduya ne gerek var. Geçen yıl Silvan olayı mı vardı. AKP'nin son iki yılda olgunlaşmış projeleridir. Bu gün Kürtler, 'biz hiçbir şey istemiyoruz' dese bile AKP kabul etmeyecek. Kürtler, biz, 'bizim hiçbir talebimiz yoktur, akan kan dursun' desek bile kesinlikle buna yanaşmayacaktır. İçeride ve dışarıda büyük bir savaş hazırlığı yapıyor. Kazanım elde etmeyi hedefliyor. Seçim sonrası fırsatların bu kadar heba edilmesinin altında yatan nedenler bunlardır. Yoksa Silvan olayı, özerklik ilanı, süreç tıkandığı gibi söylemler AKP'nin bahaneleridir"

TÜRKİYE'DE İÇ SAVAŞ TEHDİDİ VAR

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasal çözümle birlikte Türkiye'nin bütün sorunlarının çözüleceğine inandıklarını kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama AKP hükümeti ısrarla stratejik değişikliklere gideceğiz söylemleriyle iç çatışmanın, savaşın psikolojik hazırlığını yapıyor. Savaş senaryoları hayata geçmeden durdurmak zorundayız. Her gün ölüm haberleri geliyorsa bunu durdurmak Başbakan'ın iki dudağı arasındaysa ve bunu yapmıyorsa, nedeni başka yerde aramamalıdır. Bu ülkede yaşanacak savaş tek şeyi koruyacaktır. Kürtlerin Türkiye toplumunu demokrasi talepleri Türkiye için bir tehdit değildir. Demokratik özerlik Türkiye için tehdit değildir. Bu savaş AKP'nin kendi çıkarları için geliştirdiği konsepttir. Hiçbirimiz AKP iktidarı biraz daha güçlensin diye gençlerin ölümüne göz yummayız."

"KCK DAVASI AKP'NİN ÇİRKİN YÜZÜ"

Terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması KCK/TM davasına da tepki gösteren Demirtaş, "Duruşma demek için bin şahit olması lazım. Ortada sanık yok. Mahkeme sanıkları duruşmaya getirmiyor. Sanık yok avukat yok kapalı duruşmalar. Üç tane hakim, bir tane savcı ile Kürt siyaseti yargılanıyor. Biz buna utanç davası diyoruz. Böyle bir rezilliği halkımıza dayatan AKP'nin çirkin yüzüdür" dedi.

AKP SİYASİ HEYETİNİ İMRALI'YA GÖNDERSİN

Ak Parti hükümetinin 9 yıldır kendilerine karşı iyi niyeti ile karşılaşmadıklarını belirten Demirtaş, "Eğer İmralı'da görüşmeler tıkandıysa o zaman sayın Öcalan'ın barışa katkı sunması için önünün açılması lazım. Açık açık her şeyi tartışmalıyız.. Müzakere olacaksa açık olacak. Hükümet siyasi heyetini İmralı'ya göndermelidir. 'Diyalogun önünü açıyorum' derse ilk desteği biz vereceğiz" dedi.

Kürt sorunun açık tartışılmasını isteyen Demirtaş görüşmeler ve protokollerin açıklanmasını istedi. 

SURİYE İLE NEREDEYSE SAVAŞ İLAN EDECEK

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Suriye'ye ilişkin çıkışlarını ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye ziyaretine sert tepki gösterdi. Demirtaş şöyle dedi:

"Yani diplomaside çareler tükendi demek. Komşusuna tahammülü kalmadı demek ne demek, Parlamentoya sormuyor, muhalefete sormuyor. Suriye'ye karşı savaşabiliriz diyor. Tek başına Suriye'ye savaş açacak neredeyse. Halka bu işi anlatacak. Türkiye adım adım Suriye ile savaşa gidiyor. Başbakan bunu yanıltarak anlatıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hangi sıfatla orada? Amerikan elçisi olarak orada, yatla boğaz turu yaptığınız Esad bu Esad değil miydi? Ne değişti. Şimdi Amerika'nın çıkarları gereği düşman Esad var. AKP Irak'ta yaptığı hatayı Suriye'de yapmamak için kamuoyunu hazırlıyor. Davutoğlu Suriye'ye 37 defa gitmekle övünüyor. 37 defa da Suriye'deki gerçekliği görmediniz mi? Bunların hepsi Türkiye'deki Kürt sorunuyla bağlantılıdır. AKP Esad rejiminden sonra, İran'a sıra geldiğinde Molla rejime karşı çıkacak"