BIST 9.625
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep ulaşım master planı yapıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ulaşım master planı hazırlıyor. Bu planla Gaziantep'in ulaşık ve trafik sorunu çözümlenecek.

Abone ol

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi, trafik ve ulaşım sorunlarının çözümü için Gaziantep’in 15 yıllık “Ulaşım Master Planını” hazırlıyor.

Şehrin önemli sorunlarından trafik ve ulaşımdaki sıkıntıların giderilmesi için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, kentin 15 yıllık ulaşım ana planını çıkaracak çalışmayla, 2030 yılına kadarki ulaşım ihtiyaçları ve talepleri tespit edecek.

Master planıyla, ulaşım ve trafik sorunlarının düzenlemesi, özel araç kullanımından toplu taşıma sistemlerini kullanılmasına teşvik edilmesi ve otomobile olan bağımlılığın azaltılıp araç trafiğinin düzenlenerek karayol kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Nazım imar planının önerdiği kentsel gelişme stratejileri doğrultusunda hedef yılı itibariyle oluşması beklenen yolculuk talepleri göz önüne alınmak amacıyla gerekli ulaşım yatırımları ve öncelikleri belirlenerek, şehrin kısa, orta ve uzun vadede ulaşım ve trafik iyileştirme etüt ve projeleri hazırlanacak.

gaziantep-ulaşim-plani.jpg
Belirlenen konut, tarım, sanayi alanları üzerinde ulaşımın ana kararları çıkarılacak nazım imar planıyla uyumlu, belli koridorlarda mevcut yollardaki araç sayısı, trafik yoğunluğu, dar boğazlar, otopark ihtiyacının olduğu bölgeler trafik etüdüyle tespit edilerek, yeni toplu taşıma sistemleriyle ilgili ne gibi ihtiyaçların doğacağı belirlenecek.

HALKA SORULUYOR ANKETLER YAPILIYOR
Ayrıca plan çerçevesinde kentin önemli kavşaklarında, giriş ve çıkış noktalarında, merkez alanlarında trafik sayımları ile yolcu anketleri yapılacak.

Uzman bir ekip tarafından uygulanan çalışma kapsamında ayrıca hanehalkı ulaşım araştırması gerçekleştirilecek. Yetkililer kapı kapı dolaşarak, Gazianteplilerin ulaşımda beklentilerini öğrenmek için kent merkezinin yaklaşık 1,5 milyon nüfusunun yüzde 3’ünü kapsayan 15 bin haneyle görüşerek 60 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Anketlerde vatandaşların ulaşımlarını hangi araçla sağladıkları, nereden nereye, ne sıklıkla seyahat ettikleri bilgisine ulaşılarak yolcu talepleri alınacak.

Öte yandan yaklaşık 18 ayda tamamlanması planlanan master planının 5 yılda bir güncellenmesi yapılacak.

Bu arada Gaziantep halkının ulaşımdaki konfor seviyesini yükseltmek ve kent içi hareketliliğin çevresel tehditlerini azaltılarak makro ve mikro ölçekteki sorunlarına çözümler üretmeye yönelik proje kapsamında yüklenici firma ve ilgili kurumlarla toplantılar yapılıyor.