BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  SEÇİM

Partilere inanılmaz seçim bütçesi

Seçimin çalışmalarının başlamasıyla birlikte partilerin seçim bütçeleri belli olmaya başladı. Adayların, partilerin ve YSK'nın yaptığı harcamalar dev bir bütçeye dönüşüyor.

Abone ol

Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etmesiyle seçim yarışı hızlanırken, adayların ve siyasi partilerin seçim harcamaları da start aldı. Partilerin, adayların ve YSK'nın yaptığı harcamalar dev bir bütçeye dönüşüyor. İşte o harcamalar

Giyim sektöründen promosyona, bayrak üreticilerinden araç kiralamaya kadar çeşitli sektörleri etkileyen seçimde adaylar, siyasi partiler ve YSK'nın harcamalarının en az 500 milyon lira olması bekleniyor.

ADAY BAŞI 50 BİN LİRA

Listelerin belirlenmesinin ardından milletvekili adayları seçim bölgelerinde çalışmalarını yoğunlaştıracak. Adayların giyim, promosyon, parti bayrağı, seçim kampanyasında kullanacakları araçların giydirilmesi, araç kiralanması, araçların yakıtları, kampanyada kendilerine yardım eden kişilerin yemeği gibi masraflar için kampanya süresinde kişi başına 50 bin lira harcama yapması bekleniyor. Habertürk'te yer alan habere göre 2 bin 200'ü bulan dört partiye mensup adayların yapacağı harcama 100 milyonu aşacak.

HAZİNE'DEN 3 KATI KADAR YARDIM GELDİ

Hazine bu yıl milletvekili seçimleri dolayısıyla siyasi partilere normalin üç katı tutarında yardım yaptı. Partilerin seçim için harcayabilecekleri tutar AK Parti'de 198 milyon, CHP'de 103 milyon, MHP'de 52 milyon lira olmak üzere 350 milyon lirayı aşıyor. Ancak bu rakamın tamamının değil yaklaşık 200 milyon lirasının harcanması bekleniyor. Geçen yıl yapılan yerel seçimlerde CHP 45.8 milyon lira harcarken, AK Parti'nin yaptığı harcama 41 milyon lira olarak açıklandı. MHP 25.8 milyon lira, DTP (HDP) 10.5 milyon lira, DSP de 10 milyon lira harcama yaptı. YSK'nın harcamalarının bir kısmı seçim sandıkları, oy pusulaları ve kabinlere; önemli bir kısmı da seçimde görev alacak kişilere yapılacak ödemelere ayrılacak.

YEREL SEÇİMDE 211 MİLYON TL

YSK geçen yıl yapılan yerel seçimlerde 211 milyon, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 194 milyon TL harcadı.

BAYRAK VE AFİŞ HAZIRLIĞI BAŞLADI

7 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde siyasi partilerin genel merkez ve taşra teşkilatı olarak seçimler için yapacakları harcamaların ise 200 milyon lirayı aşması bekleniyor.