BIST 9.514
DOLAR 32,48
EURO 34,54
ALTIN 2.473,45
HABER /  SAĞLIK

Fransa Türkiye'yi örnek aldı! e-Nabız sistemini kopyaladı: İlginç olan ise...

Türkiye'de kullanılan E-Nabız sistemi Fransa sağlık sistemi için örnek oldu. Daha önce sağlık sistemleri çöken Fransızlar, Türkiye'nin e-Nabız sistemini örnek almaya karar verdi.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan e-Nabız sistemi, Türkiye'de 7 yıldır uygulanıyor. Kişisel sağlık kaydı işlevi gören uygulama aracılığıyla laboratuvar tahlillerinden radyoloji görüntülerine, kullanılan reçete ve ilaç bilgilerinden, teşhis, rapor ve muayenelere ait her türden detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına ulaşılabiliyor. Sağlık sistemine düzenleme getirmek isteyen Fransa, Türkiye'nin e-Nabız sistemini örnek almaya karar verdi. Sistemin neredeyse aynısı Avrupa ülkesinde kullanılmaya başlandı.

Detayları aktaran A Haber Muhabiri Ömer Aydın, "İlginç olan ise bu sistemin bir yenilikçi sistem olarak ilan edilmesi. Sağlık Bakanı (Olivier Veran) bir basın toplantısı düzenleyerek, sistemi tanıttı." dedi. Fransız Bakan Veran, sistemin sağlık alanında bir devrim niteliğinde olduğunu vurguladı. Paris yönetimi 15 yıldır söz konusu sistem üzerinde çalışmalar yürütürken, 2 milyar eurodan fazla harcama yapıldı ve yaklaşık 3 ay sonra tam kapasiteli olarak hizmete alınacak.



Benzer sistem geçen yıl çökmüştü
Fransa daha önce de benzer girişimlerde bulunarak, vatandaşlarının sağlık sistemine daha kolay erişebilmesine ilişkin birçok kez çalışmalar yürüttü, ancak başarı sağlanamadı. Birkaç yıl önce e-Nabız'a benzer bir sistem devreye alınmış fakat çökmüştü.

7 gün 24 saat erişim
E-Nabız; teşhis, rapor ve muayenelere ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişebilmeyi mümkün kılıyor ve koronavirüs salgınıyla mücadelenin dijital yönetiminde altyapıyı oluşturuyor. Kamu, özel ya da üniversite hastanesi fark etmeksizin tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerinin entegre olarak gerçek zamanlı veri gönderebildiği sistem, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de izin vermeleri durumunda hekiminin ya da yakınlarının erişebileceği bir platform olarak hizmet veriyor.