BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48

Fazıl Say kaç yaşında kimdir eşi Ece Dağıstan?

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, 14 Ocak 1970 Ankara'da dünyada geldi. Küçük yaşlardan itibaren müzik eğitimleri alan Fazıl Say, anne babası ayrılınca müzikolog olan babası Ahmet Say ile birlikte yaşadı.

Üç yaşındayken Ali Kemal Kaya ile ritmik jimnastik ve işitme çalışmaları yaptı. Sonraki sekiz yıl boyunca Mithat Fenmen’den piyano dersleri aldı. Piyano ve kompozisyon eğitimi için Ankara Devlet Konservatuarı’a giren Say, burada Kamuran Gündemir’den piyano, İlhan Baran’dan ise kompozisyon dersleri aldı.

Fazıl Say ilk eserini – bir piyano sonatı – henüz 1984 yılında, on dört yaşında, memleketi Ankara’da konservatuvar öğrencisiyken bestelemiştir. Konservatuar döneminde armoni, kontrpuan, form bilgisi, analiz, enstrümantasyon, orkestrasyon, antik modlar, Türm Müziği makamsal ve ritmik sistemleri ve caz armonisi konularında eğitim aldı. Ayrıca çağdaş müzik stilleri çalışması için üç yıl boyunca Ertuğrul Oğuz Fırat’tan dersler aldı. 17 yaşındayken kazandığı DAAD bursuyla Düsseldorf’daki “Robert Schumann Institute” e girdi. Burada David Levine’in öğrencisi oldu. 1992 -1995 yılları arasında çalışmalarını Berlin Konservatuarı’nda sürdürdü.



1994 yılında dünya birincisi olarak kazandığı “Young Concert Artists International Auditions” (Uluslararası Genç Konser Sanatçıları) yarışmasıyla birlikte kariyerine hızlı bir başlangıç yapmış oldu. Radio France Beracasa Vakfı, Paul A. Fish Vakfı, Boston Metamorphos Orkestrası, M. Clairmont Vakfı gibi kuruluşlardan ödüller aldı ve kariyerini New York’da sürdürmeye başladı.

New York Filarmoni Orkestrası, İsrail Filarmoni Orkestrası, Saint Petersburg Filarmoni Orkestrası, Baltimor Senfoni Orkestrası, BBC Filarmoni Orkestrası gibi dünyada önemli yer sahibi olan orkestralarla çalıştı, birçok önemli festivalde de performanslar gerçekleştirdi. 2003 – 2004 sezonunda “Salzburg Festival”i, New York’da gerçekleşen “Lincoln Center Festival”i, Londra’daki “Harrod’s Piano Series” ve Tokyo’daki “World Piano Series” de ilk defa dinleyiciyle buluştu. Bu konserlerde Say’a eşilk eden müzisyenler arasında Yuri Bashmet ve Shlomo Mintz vardı.



2004 yılında Maxim Vengerov ile birlikte Avrupa ve Amerika turnesine çıktı. ”Carnegie Hall”, “The Vienna Musikverein”, “The Amsterdam Concertgebouw”, The Barbican Centre” ve “Salzburg Festival”inde performanslar gerçekleştirdi.

Caz müziğine ve doğaçlamaya olan tutkusuyla 2000 yılında neyzen Kudsi Ergüner ile bir araya geldi. Kurdukları caz dörtlüsüyle St. Denis, Paris, Montpellier, Montreux Caz Festivali, Juan-les-Pins Festivali ve İstanbul Caz Festivali’nde başarılı konserler verdiler.



1991 yılında “Berlin Senfoni Orkestrası” ile “Yansıtmalar” konçertosunun premiyerini yaptı ve 1996’da Boston’da, ikinci piyano konçertosu olan “İpek Yolu” nun ilk performansını gerçekleştirdi. 2001’de Nazım Hikmet için yazdığı “Nazım” orotoryosunun ilk performansını, Ankara'da gerçekleştirdi. 2003 yılında İstanbul Festivali’nde 5000 kişilik dinleyici önünde “Metin Altıok için Ağıt” orotoryosunu sergiledi. Mozart ve Paganini’nin önemli eserlerinin piyano uyarlamalarını yaptı ve bu uyarlamalarla 2006 Şubat ayında Viyana’da bir konser verdi. Mayıs 2005’te İsviçre'li yönetmen Hans Ulrich Schlumpf’un “Ultima Thule” filminin soundtrackini yaptı.

2012 Fazıl Say için oldukça üretken ve yoğun bir yıl oldu. Mart ayında Say’ın ney ve orkestra için bestelediği ve Burcu Karadağ’ın solist olarak yer aldığı ‘Hezarfen’ isimli konçertosunun prömiyeri şef Dan Ettinger yönetiminde Mannheim Ulusal Tiyatro Orkestrası Müzik Akademisi’nde gerçekleşti. İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilen ve Say’ın ikinci senfonisi olan ‘Mezopotamya Senfonisi’nin ilk performansı ise Haziran ayında Gürer Aykal yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde İstanbul’da yapıldı. Bundan kısa bir süre sonra, Say’ın, bir BBC siparişi olan ‘Dört Şehir’ isimli viyolonsel ve piyano sonatının dünya prömiyeri Nicolas Altstaedt ve José Gallardo tarafından City of London Festivali’nde gerçekleşti.



Eylül 2012’de Konzerthaus Dortmund izleyicileri Say’ın, 2011 yılında Alman şair Rainer Maria Rilke’in şiiri üzerine soprano ve piyano için bestelemiş olduğu ‘Panther’ isimli şarkının orkestra ve soprano versiyonunun prömiyerini dinleme fırsatını yakaladı. Son olarakta ekim ayında Say’ın üçüncü senfonisi olan ‘Universe’ün prömiyer konseri, şef Ivor Bolton yönetiminde ve Salzburg Mozarteum Orkestrası eşliğinde izleyicilerin ayakta alkışlarıyla karşılandı.

2014 yılında ise Viyana Konzerthaus siparişi olan ‘Gezi Park 2’, İKSV İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilen ‘Sait Faik’, D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin 10. yıl kutlamaları çerçevesinde bestelenen ‘Hermias – Yunus Sırtındaki Çocuk’, Musikfest Bremen tarafından sipariş edilen ‘Gezi Park 3’ ve şef Andrey Boreyko yönetiminde Birinci Dünya Savaşı 100. yıl anma törenleri kapsamında Belçika Ulusal Orkestrası’nın siparişi olan ‘Overture 1914’ isimli eserlerinin dünya prömiyerleri gerçekleşti.



Fazıl Say dünya çapında çalışmalarını sürdürmekte, hatırı sayılır orkestralar ve orkestra şefleriyle konserler vermekte, resitaller sergilemektedir. Fazıl Say’ın eserleri, günümüzün en tanınmış yayıncılarından, Schott of Mainz tarafından tüm dünyaya dağıtılmaktadır.

Evlilikleri
Fazıl Say, 1997 yılında çellist Gülyar Balcı ile evlendi. 2004 yılında boşandı. Kumru Say (d.2000) adında bir kızı vardır.



Fazıl Say, 2012’den beri beraber olduğu mimar Ece Dağıstan ile İtalya'nın Milanokentinde 25 Ocak 2019 tarihinde evlendi.