BIST 8.988
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.277,21
HABER /  GÜNCEL

Evde kal çağrısına en çok uyan İstanbul semtleri

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, yetkililer zorunlu durumlar dışında evden çıkılmaması çağrısında bulunuyor. Yapılan araştırmada İstanbul’daki 1 milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek en fazla evde kalan semtler belirlendi.

Abone ol

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre, 2013 yılında ABD’nin Silikon Vadisi’nde iki Türk mühendisi Bahadır Kuru ve Bora Eriştürk tarafından kurulan mobil müşteri deneyimi yönetimi şirketi Veloxity, İstanbul’un dolaşım analizini çıkardı.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında 'evde kal' çağrılarının yoğunlaştığı 17 Mart ile 23 Mart tarihleri arasındaki 7 günü kapsayan araştırmada, İstanbul'da yaşayan ve demografik (yaş, cinsiyet, sosyoekonomik segment… vs) yapısına paralel şekilde dağılmış 1 milyon akıllı telefon kullanıcısından gelen dolaşım verisi incelendi.

'İstanbul: Son Bir Haftada Kim Evde Kaldı?' adlı çalışmada, 1 milyon kişinin cep telefonlarından gelen, anonimleştirilmiş ve 'evde kal' çağrısı yapıldıktan sonraki 7 güne ait konum dağılımları analiz edildi.

İstanbul’da en çok evde kalan bölgeler

Buna göre son 7 günde İstanbul’da en çok 'evde kalan' bölgeler, Kadıköy, Ataşehir, Çamlıca, Fatih, Ataköy, Bakırköy, Florya, Etiler ve Şişli oldu. Bu son 7 günde göreceli olarak en fazla dolaşanlar ise şu bölgelerdeki kişiler olarak belirlendi: Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Beykoz.

ABD’nin yanısıra Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark’ında ofisi bulunan Veloxity’in 'İstanbul: Son Bir Haftada Kim Evde Kaldı?' analizi, şirketin navigasyon, eğlence, e-ticaret ve sadakat gibi alanlardaki mobil uygulama ortakları üzerinden elde ettiği verilere dayanıyor.

8 kat gezmişler 

Veloxity CEO’su Bahadır Kuru’nun verdiği bilgiye göre grafikteki coğrafi dörtgenler o konumda yaşayan insanları temsil ediyor. Yeşil renkli alanlar, göreceli olarak en az dolaşan, diğer bir ifadeyle en fazla evde kalan, koyu kırmızı alanlar ise en çok dolaşan yani en az evde kalan bölgeleri gösteriyor. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını değerlendiren Bahadır Kuru, şunları söyledi:

“Çalışmamızdaki coğrafi alan tabiri 150mx150m’lik karesel alanları ifade ediyor. En az dolaşan yani açık yeşil bölgeler son bir hafta içinde kişi başı 10-25 coğrafi alan dolaşmış. Yani günde 1 ila 3 arası diyebiliriz. En çok dolaşan koyu kırmızılar ise 90 ila 130 coğrafi alan dolaşmış. Diğer bir ifadeyle neredeyse 7-8 katı daha çok yer gezmiş.”

Öte yandan İstanbul dahil dünyanın 50'ye yakın büyük kentinde faaliyet gösteren toplu taşıma ve haritalama uygulaması CityMapper'ın koronavirüs salgını sonrası geçen hafta yayınlamaya başladığı hareketlilik endeksinde İstanbul'un hareketliliğindeki düşüş devam ediyor.

Okulların tatil edilmesinden önceki hafta yüzde 93 olan İstanbul'un şehir içi ulaşım hareketliliği 22 Mart Pazar günü biten haftada yüzde 21'e geriledi. Bu oran 23 Mart Pazartesi günü için ise yüzde 11 olarak kayıtlara geçti.