BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  DÜNYA

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'in evine polis operasyonu

Lütfen bir video seçiniz.

Dokunulmazlığı kaldırılan ve polise ifade vermeye gitmeyen Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, evine güvenlik güçleri tarafından operasyon düzenlendi.

Abone ol

KIRGIZİSTAN'ın eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev için gözaltı kararı çıktı ülke karıştı! Atamyayev'i gözaltına almak isteyen özel güvenlik polisleri ile eski cumhurbaşkanının yandaşları karşı karşıya geldi. Atambayev'i gözaltı girişiminin sonuçsuz kaldığı belirtiliyor.

Eski Kırgız liderin gözaltına alınmasını engellemek için rezidansın önünde toplanan vatandaşlar, Sputnik Kırgızistan muhabirine Atambayev'in Kırgız Özel Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını iddia etti.

Öte yandan Atambayev’in avukatı, müvekkilinin tam olarak nerede bulunduğunu bilmediğini belirtti, parlamento milletvekillerinden İrina Karamuşkina ise Atambayev’in kendini savunmaya devam ettiğini açıkladı.

Evinin bulunduğu arazide yangın çıktı

Rezidansın önünde kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde askerlerin ateş açtığı, ses bombası fırlattığı görüldü, ardından rezidansına ait arazide yangın çıktığı belirtildi.

Sputnik Kırgızistan muhabirinin aktardığına göre, arazinin yaklaşık yüzde 20’si yanıyor.

Daha önce rezidans yakınlarında araba tekerlerinin yakıldığı bildirilmişti.

Muhabir, arazideki evlerin çevresinde yer alan kamış ve kuru otun yandığını anlattı. Alevlerin evlere yaklaştığı ama kimsenin yangını söndürmeye çalışmadığı ifade edildi.

Sputnik muhabiri, sayıları 500 olduğu tahmin edilen vatandaşların askerler tarafından oluşturulan güvenlik çemberini aşarak eve girmeye çalıştığını aktardı.

Bir özel kuvvetler mensubu hayatını kaybetti

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’ndan Sputnik’e yapılan açıklamada, özel hareket polislerinden biri çok ağır durumda Bişkek Travmatoloji ve Ortopedi Merkezi’ne getirildiği ancak hayatını kaybettiği belirtildi.

Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov’un, yarın Perşembe günü, Milli Güvenlik Konseyi’ni toplayacağı aktarıldı.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, şiddet olaylarında yaralanan sayısı 36’ya çıktı. Aralarından 15’inin kolluk kuvvetleri temsilcisi olduğu kaydedildi. 

Atambayev yanlıları yeni operasyona karşı koymaya hazırlanıyor

Olay yerinden Sputnik’e bilgi aktaran bir kaynak, taşlar ve sopalarla yaklaşık 200 kişinin yeni bir operasyon ile hazırlanan güvenlik güçlerine karşı koymak üzere beklediklerini aktardı.

Sputnik Kırgızistan’ın verdiği bilgiye göre ise Özel Kuvvetler’den 500 kişilik takviye birliğin yeni operasyon için Koy-Taş köyüne doğru yola çıktı.

Kırgızistan parlamentosu, 27 Temmuz'da Atambayev'in dokunulmazlığının kaldırılması ve eski devlet başkanı statüsünün elinden alınması yönündeki bir tasarıyı kabul etmişti. Atambayev'e çeşitli yolsuzluk suçlamaları yöneltilmişti.