BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.415,99
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan nükleer füze çıkışı: Şu anda çalışmamızı yürütüyoruz

SİVAS'ta Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane iki tane değil. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Türkiye, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını 1980'de imzaladı. Türkiye ayrıca, her türlü nükleer infilakı yasaklayan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'na da 1999'da imza attı.

Nükleer füze açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:

Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var.

-Hatta isim vermeyeceğim. Bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana dedi ki, 'Bize böyle böyle diyorlar, benim elimde şu anda 7 bin 500 kadar nükleer başlıklı var ama Rusya'nın Amerika'nın elinde 12 bin 500, 15 bin nükleer başlıklı füze var, ben de yapacağım' dedi.

"Sakın ha sen yapma diyorlar"

Şimdi hale bakın, onlar nerede, neyin yarışını yapıyor, bize de ne diyorlar? 'Sakın ha sen yapma' diyorlar.

-Yanı başımızda İsrail. Var mı? Var. Ve bütün her şeyiyle onunla korkutuyor. Değerli kardeşlerim biz şu anda çalışmamızı yürütüyoruz.

İsrail'in nükleer füze depoları

Analistler İsrail'in oldukça büyük nükleer mühimmat deposuna sahip olduğunu söylüyor ama İsrail nükleer silah konusundaki politikasını muğlak bırakıp, nükleer güce sahip olduğu söylemlerini ne teyit ediyor, ne de reddediyor.

"Savunma sistemini bile almamızı engelliyorlar"

Nato ve ABD'nin uyarılarına rağmen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasıyla da ilgili konuşan Erdoğan, "S-400 olayı oldu kıyamet kopardılar 'almayacaksın'. Niye almayacağız? Adı üzerinde S-400 nedir? Savunma sistemi, taarruz değil, yani bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar. Aldık ve inşallah Nisan'da tamamen bitiyor" diye konuştu.

TÜRKİYE NÜKLEER FÜZE ALABİLİR Mİ?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Ünver Noi 'Türkiye’nin NATO üyeliğinden kaynaklı olarak nükleer silahları tedarik edebildiğini ama bunu tek başına kullanma yetkisi olmadığını belirtip şu bilgileri verdi:
-“Türkiye NATO’dan ayrı bir yöne doğru evriliyor mu gibi soru işaretleri de ortaya çıkabilir. Bölgede tekrar bir nükleer silahlanma yarışının başlaması gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Türkiye’nin kendisine karşı olası dengeleri değiştirmek açısından da böyle bir açıklama yapılmış olabilir”.

"NÜKLEER DEMEK SOĞUK SAVAŞ DEMEK"
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Fuat Keyman, ise Erdoğan'ın zamanlamasına dikkat çekti. 
Önümüzdeki günlerde Ankara’da İran ve Rusya ile Suriye’nin geleceği konusunda önemli bir toplantı yapılacağını, daha sonra da BM Genel Kurulu’nun toplanacağını hatırlatan Keyman, nükleer füze çıkışının zamanlamasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.
Keyman “Nükleer silah demek aslında soğuk savaş. Caydırıcılık ve yok etme üzerine kuruludur” dedi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Sivas Kongresi liderleri bir araya getirdi! Beraber tiyatro izlediler İşte çok çarpıcı o kareler
Foto Galeri Sivas Kongresi liderleri bir araya getirdi! Beraber tiyatro izlediler İşte çok çarpıcı o kareler Galeriye Gözat