BIST 8.896
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

En yaşlı galaksilerden biri daha bulundu

Uzayda heyecan verici bir keşif. Gök bilimciler, evrendeki en yaşlı galaksilerden birini daha buldu.

Abone ol
California Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, evrenin doğumundan sadece 600 bin yıl sonra oluştuğu sanılan galaksiye "EGS8p7" adının verildiğini açıkladı. EGS8p7 adı verilen gök adanın, 13,2 milyar yaşında olduğu sanılıyor.

13.2 MİLYAR YAŞINDA

Yaşı 13,2 milyar olarak hesaplanan EGS8p7, aynı zamanda şimdiye kadar Dünya'nın da yer aldığı Samanyolu Galaksisi'nin en uzağında keşfedilen gök ada oldu.

Hubble Uzay Teleskobu sayesinde bulunan EGS8p7, galaksilerin oluşumuyla ilgili varsayımların yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

GALAKSİ OLUŞUMU BÜYÜK PATLAMADAN 500 MİLYON YIL SONRA BAŞLAMIŞ

Galaksi oluşumunun, 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama'dan en az 500 milyon yıl sonra başladığı varsayılıyordu. 

Evrenin derinliklerindeki galaksiler, teleskopların elde ettiği görüntülerde çok daha soluk ve daha kırmızı görünüyor. Bu galaksilerin, Dünya'ya uzaklığını belirlemek için ışığın dalga boyundaki değişimler ve kırmızıya kayma dereceleri ölçülüyor. EGS8p7 galaksisinin, kırmızıya kayma derecesi 8,68 olarak belirlendi. Daha önce bulunan en uzak galaksinin kırmızıya kayma derecesi 7,73'tü.

Baltimore Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü'nden Henry C. Ferguson, "Bu son derece heyecan verici bir buluş. En eski galaksiler, disk şeklindeki genç galaksilerden çok daha farklı bir yapıya sahip. Kadim galaksilerin, çok daha fazla sayıda büyük yıldıza evsahipliği yaptığına inanıyoruz" dedi. 

Keşif, "Astrophysical Journal Letters" dergisinde de yayımlandı.

galaksi̇.jpg