BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,01
HABER /  GÜNCEL

Düzce depremiyle ilgili ürküten açıklama! 700 bin ton dinamit patlamasına eş

DÜZCe merkezli İstanbul dahil 9 şehirde hissedilen 5.9 şiddetindeki depremle ilgili deprem bilimci İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz depreme ilişkin, "700 bin ton dinamit patlamasına eşdeğer enerji patlaması eş değer" açıklamasını yaptı.

Abone ol

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğünde deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. İTÜ Öğretim Üyesi Okan Tüysüz, depremin şiddetinin 5,9 olduğunu ancak yüzeyde oluşan şiddetin 8 civarında olduğunu söyledi.

700 bin ton dinamit patlamış gibi

Tüysüz, "Aşağı yukarı 700 bin ton civarında bir dinamitin patlamasına eşdeğer bir enerjinin bu deprem vasıtasıyla boşaltıldığını gösteriyor. Dolayısıyla oldukça kuvvetli bir deprem" dedi. Sarsıntının İstanbul'dan Ankara'ya kadar geniş alanda hissedildiğini anlatan Ersoy, "Yüzeye yakın bir deprem, 7 kilometre ile 3.5 kilometre arasında derinlik değerleri veriliyor. Yüzeyde hissedilmesinin önemli nedenlerinden biri" ifadelerini kullandı.  

İşte Düzce depreminin sesi... Duyanların tüyleri ürperiyor...

Hasarın az olmasının nedeni ne?

Bir diğer önemli nedenin de Gölyaka ve Düzce'nin zayıf bir zemine sahip olması olduğunu kaydeden Tüysüz, "Bu tür zeminler deprem dalgalarını büyüterek insanlara iletiyor. Bu büyüklükteki bir depremin hasar yaratması beklenir. Binaların yüzde 80 oranında yenilenmesi, hasarın büyük olmasını engelleyen temel faktörlerden" diye konuştu. 

Hasarlı yapılara girmeyin

Devam eden artçı sarsıntıların 5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceği bilgisini veren Tüysüz, "Hasarlı yapılara girmemek ve yetkililer tarafından incelenmesinin beklenmesi gerekiyor" uyarısını yaptı.