BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyayı şaşırtan araştırma!

Kafeinin arıların hafızasını güçlendirdiği ve böylece tozlaşmanın daha etkili hale geldiği belirlendi.

Abone ol

İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nden Geraldine Wright ve ekibi kahve , limon, portakal ve greyfurt ağaçlarının çiçeklerinin nektarında kafeinin doğal halde bulunmasından yola çıkarak, arıları bu nektara benzer kafein içeren şekerli sıvıyla besledi.

Araştırmacılar, söz konusu sıvıyla beslenen bu arıların çiçeklerin kokusunu 3 kat daha iyi hatırladığını ve çiçeklere geri döndüğünü gördü.

UNUTKANLIK İÇİN BİREBİR!

Bilimadamları, kafein in arılardaki ''hatırlama'' etkisinin 24 saat sürdüğünü, hatta bazı arıların çiçeklerin kokusunu 3 güne kadar hatırlayabildiğini belirtti.

Wright, hızlı hareket eden arılar için kokuyu hatırlamanın zor olduğunu ifade ederek, araştırma sonuçlarının kafein sayesinde arıların çiçeklerin nerede bulunduğunu ''ezberleyebildiğini'' gösterdiğine, kafein içeren nektarla beslenen arıların daha fazla nektar ararken daha iyi tozlaşma sağladığına dikkati çekti.

Turunçgiller ve kahve ağaçlarında kafein dozunun düşük olmasına rağmen arıların ''hafızasının güçlendiği'' vurgulandı.

Bitkilerin kafeini bazı böceklerden kendilerini uzak tutmak için kimyasal savunma aracı olarak kullandığı da bildirildi.

Amerikan ''Science'' dergisinde yayımlanan araştırmada, sonuçların kafeinin insan beynini nasıl etkilediğini ve çalışırken insanların neden kahve içtiğini anlamaya yardımcı olduğu da kaydedildi.