BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den yeni anayasaya tam destek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yeni Anayasa çalışmalarına uzlaşmayla katkı sağlayacağını söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, ''Arzumuz şu: Uzlaşmayla biz yeni, çağdaş, uygar bir anayasa yapalım ve Türkiye yeni anayasasına kavuşmuş olsun. Biz iyi niyetle bu katkıyı yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin ''Genceartı Projesi'' kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinliğe katıldı.

Gençlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, üniversiteyi kazandığında ve ardından gelen ilk yıllarda son derece keyifli olduğunu ancak üçüncü sınıftan itibaren ''mezun olunca ne yapacağım'' endişesi yaşamaya başladığını anlattı. Bunun bütün gençlerin ortak endişesi olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Genç işsizliği Türkiye'nin en temel sorunlarından biridir'' diye konuştu.

Gençlerin siyasetle yeteri kadar ilgilenmediğini de kaydeden Kılıçdaroğlu, bu kesimin hangisi olursa olsun kendilerine yakın buldukları partileri takip etmelerini ve siyasete yakın durmalarını istedi. Siyasetin ülkeyi yönetme sanatının ilk adımı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, beklentileri karşılanmayan gençlerin ülke sorunlarına çözüm üretmeleri için siyasetin içinde olmaları gerektiğini vurguladı.

Kendilerinin 68 kuşağı olduğunu ve artık belli bir yere geldiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, artık yeni bir kuşağın görev ve sorumlulukları devralmak için hazır olması gerektiğini bunun için de siyasete ilgili gençlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dünyanın hızla değiştiğini, bu değişimi en yakından takip eden ve uygulayan kesimin özgür gençler olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, gençlerden kendilerini geliştirmelerini, hayatın her alanını sorgulamalarını istedi.

Türkiye'nin sosyal bir hukuk devleti olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bunun gereği olarak devletin işsizliğe çözüm üretmesinin önemine işaret etti.

GENÇLERİN SORULARINI YANITLADI

Konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu, toplantıya katılan gençlerin sorularını da yanıtladı.

Toplantının akışı gereği soru cevap bölümünün basına kapalı olduğunun ifade edilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, basından gizlenecek bir oturum yapılmadığını belirtti ve gazetecilerin de salonda kalmasını istedi.

Bir gencin yeni anayasa çalışmasına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Hiçbir siyasal partinin mutfağında anayasa tasarısı hazırlanmaz. Çünkü anayasa çalışmaları parlamentoda bir toplumsal uzlaşma ile hazırlanmak zorundadır. Yüzde 1 oyu olan parti ile yüzde 51 oyu olan bir partinin aynı masanın etrafında anayasa yapmaları gerekiyor. Çünkü anayasa kitapçığını eline alan her yurttaş, 'bu benim anayasamdır' demeli. Anayasa bizim ortak ideallerimizi, ortak hedeflerimizi belirleyen temel bir hukuk normudur. Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üç üyeyi verdik. Çağdaş, özgürlükçü, kadın erkek eşitliğini sağlayan, sosyal politikaları öncelikli, örgütlü bir toplumu esas alan, bireysel hak ve özgürlüklerin alanını genişleten bir anayasa istiyoruz. Bu konuda çok samimi olarak katkı veriyoruz. Şu veya bu parti katkı vermiyor diye bir suçlama yapmak asla doğru değil. Çünkü şu anda çalışmalar devam ediyor. Her siyasal parti de düşüncelerini orada ifade ediyor. Arzumuz şu: Uzlaşmayla biz yeni, çağdaş, uygar bir anayasa yapalım ve Türkiye yeni anayasasına kavuşmuş olsun. Biz iyi niyetle bu katkıyı yapmaya çalışıyoruz.''

BİLGİSAYAR DAĞITMAK DEĞİL, ÜRETMEK ÖNEMLİ

Kılıçdaroğlu, genç işsizliğinin çözümüne ilişkin önerilerinin sorulması üzerine de işsizliği önlemenin yolunun üretime dayalı ekonomiden geçtiğini bildirdi.

Türkiye'nin son 10 yılda üretimden uzaklaştığını, sıcak paraya teslim olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, bunun işsizlik olarak kendini gösterdiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, ''Benim çocuklarıma dizüstü bilgisayar dağıtmam önemli değil, onları benim üretmem lazım. Bizim üniversitelerimizin üretmesi lazım'' ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, etkinliğin sonunda gençlerden ülkenin çıkarlarını savunan yurttaşlar olarak her zaman ''benim ödediğim vergiler nereye gidiyor?'' diye sormalarını istedi ve bunun demokratik bir toplumun gereği olduğunu ifade etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL İLE NE KONUŞTU?

Bu arada Kılıçdaroğlu, etkinliğe gelişinde gazetecilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin sorularına, ''Bu konuda açıklamaları ben yapmayacağım'' karşılığını verdi.

Projenin koordinatörü CHP İstanbul Milletvekili Aylin Nazlıaka da çalışmalar hakkında bilgi verdi.