BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.420,94
HABER /  EKONOMİ

Türkiye 2013'te de büyüyecek!

Yapı Kredi Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mert Öncü ekonomik öngörülerini paylaştı.

Abone ol

Yapı Kredi Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mert Öncü, ''Türkiye'de 2013 yılında 4-4,5 oranında büyüme olacak ve bu dalgalı bir büyüme olmayacak. Kalıcı, istikrarlı bir büyümeye doğru gidiyoruz'' dedi.

Öncü, Antalya Talya Convention Center'da düzenlenen ''2013 Yılına İlişkin Ekonomik Beklentiler Semineri''nde yaptığı konuşmada, dünyada düşük faiz ortamının devam edeceğini belirtti.

Gelişmelere bakıldığında Türkiye ekonomisinin daha iyi noktalara geleceğini öngördüklerini ifade eden Öncü, fonlama maliyetlerinin de bu paralelde daha da düşeceğini, likiditenin artacağını söyledi.

Müşterilerinin kendilerinden beklentilerini dinlediklerini, onlara daha nasıl katkı sağlayabilecekleri noktasında fikir alışverişinde bulunduklarını da anlatan Öncü, iki türlü müşteri portföylerinin olduğunu belirterek, bunların ilkinin özel bankacılık yatırımcıları, diğerinin otel yatırımcıları olduğunu kaydetti.

Öncü, bu yatırımcılara düzenledikleri toplantılarla yol göstermeyi amaçladıklarını vurgulayarak, ''Özel bankacılık hizmetlerimiz var. Yönetilen fon ve para miktarı bizde oldukça fazladır. Geçen yıla oranla 60-70 adet olan fon var. Bu fonların yüzde 98'i verilen endeksin çok üzerinde getiri sağlamıştır. Büyük parayı yönetebilmek için çok kaliteli bir yönetim yapılması gerekiyor'' dedi.

''Türkiye'de 2013 yılında 4-4,5 oranında büyüme olacak ve bu dalgalı bir büyüme olmayacak. Kalıcı, istikrarlı bir büyümeye doğru gidiyoruz'' diyen Öncü, dünyanın bir çok ülkesine göre kıyaslama yapıldığında bu büyümenin çok iyi bir büyüme olduğunu, geçmişte yaşadıkları krizlerin kendilerine tecrübe kazandırdığını belirtti.

DÜNYA BİZİ ÖRNEK ALIYOR

Genel Müdür Yardımcısı Öncü, konuşmasına şöyle devam etti:

''Burada başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere bizdeki regülasyon ve takibi çok iyi yapılıyor. Bu takip sisteminin aynısını Avrupa ve Amerika yapmaya çalışıyor. Kredi takip sistemlerimiz çok kuvvetli hem ticari hem de bireysel müşterilerin kredi risklerini bankalar çok kolay takip edebiliyor. Türkiye'de bankalar çok yakından izlenebiliyor. Aldığımız riskler limitli ve çok iyi yönetiliyor. Daha uzun vadeli olarak yurt dışında borçlanabiliyoruz. Yaşanan ekonomik krizlerden sonra ne Merkez Bankası ne BDDK ne SPK Türkiye'de 'balon bir ekonomi' olmasına izin vermiyor. Çok sıkı bir denetim var. Türkiye'nin finansal anlamda yönetimi çok güçlü. Çok hızlı büyümediğimiz için çok sabit ve sağlam adımlarla büyüyen bir ülke var. Tek yumuşak noktamız cari açık, ancak büyüyen ekonomilerde zaten belli bir oranda oluyor. Bununda önlemleri ihracatı çeşitlendirmek için Ar-Ge faaliyetlerini artırarak alınıyor.''

Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mert Yazıcıoğlu da Antalya'nın turizm gelirlerindeki payın azımsanmayacak kadar fazla olduğunu, bu durumun şirketlerin, tesislerin de değerini artırdığını ifade ederek, müşteri odaklı genel çözümlerden ziyade özel reçete üretmeye çalıştıklarını kaydetti.