BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.436,75
HABER /  DÜNYA

DHKP-C davasında karar

Belçika'da terör örgütü DHKP-C üyelerinin yargılandığı davada gerekçeli karar açıklanıyor.

Abone ol

Belçika adaleti tarafından geçen şubat ayında ülkede işledikleri suçlardan çeşitli hapis ve para cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin temyiz davasına ilişkin gerekçeli kararın açıklanacağı oturum, yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 şubatta açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, DHKP-C'nin başı Dursun Karataş'a 5, örgütün sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, sanıkları 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırmış, Asoğlu'nu 5 bin 500, diğerlerini 2 bin 500'er avro para cezasına çarptırmıştı.

Mahkemede bulunan Asoğlu, Saz ve Özordulu hemen tutuklanmış, Kimyongür, Belçika'da sabit ikameti bulunduğu gerekçesiyle temyiz hakkı çerçevesinde serbest bırakılmıştı. Bruges Mahkemesi, ayrıca DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirerek, Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı. Belçika'da göz hapsinde bulunduğu var sayılan ve karardan iki gün önce "izini kaybettiren" Fehriye Erdal ile diğer sanıklar firarda sayılıyor.

Sanıkların Belçika'da işlediği suçlar arasında sahte kimlik kullanmak, silah ve patlayıcı madde bulundurmak, terör örgütü üyesi olmak, terör eylemleri planlamak, haraç toplamak gibi unsurlar yer alıyor. Bruges Ceza Mahkemesinin terör örgütü DHKP-C ve üyelerine ilişkin kararından sonra, Gent Temyiz Mahkemesi süreci başlatılmıştı. Mahkeme, eylül ayında yapılan oturumlardan sonra, kararını gerekçeleriyle bugün açıklıyor.

Gent Temyiz Mahkemesinin oturumuna, 30 ekimden beri, tutukluluk koşullarını protesto ettikleri gerekçesiyle ''açlık grevi'' yaptıkları belirtilen Asoğlu ve Özordulu katılmıyor. Federal Savcılık, örgüte ve mensuplarına verilen cezaların artırılmasını istedi. Savcılık, teröristlerden Dursun Karataş ve Musa Asoğlu için 10'ar yıl, Bahar Kimyongür için 7 yıl, Fehriye Erdal, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Zerrin Sarı için 5'er yıl, İrfan Demirtaş ve Hasan Ekici için 3'er yıl hapis cezası talebinde bulundu.

Savcılık, Belçika'nın teröristler için bir transit ülke olmaması gereği üzerinde durarak, hiçbir terör örgütüne izin verilmeyeceğini, bunların rahat çalışmalarının engelleneceğini, terörizme karşı daha sert tavır izleneceğini, Belçika Parlamentosu'nun da bu iradeyle yeni kararlar aldığını söyledi. Başsavcı, dünyada bütün terör örgütlerinin Gent Temyiz Mahkemesinin kararını beklediğini, mahkemenin terör örgütünü ve teröristleri gereği gibi cezalandırmaması halinde, zaten Belçika'da yerleşik düzen kurmuş olan terör örgütlerinin ülkeye daha da kapsamlı yerleşebileceklerini ifade etti.

Bruges Mahkemesinin, DHKP-C'nin "tehlikeli bir terör örgütü" olduğunu belirttiğini, bu örgütün Belçika topraklarından uzaklaştırılmasını istediğini hatırlatan Başsavcı, Gent Mahkemesinin de bu kararı teyit etmesi talebinde bulundu ve Belçika'nın teröristler için güvenli bir alan ve sığınak olmaması gerektiğini belirtti. Gent Temyiz Mahkemesinin kararını açıklamasından sonra sanıklara Yargıtay'da son itiraz yolu açılacak.