BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Saddam için tarih bile verdiler

Irak'ta Şiiler Saddam'ın asılması için gün sayıyor. Maliki'nin partisi bu yönde çok sabırsız.

Abone ol

Irak'ın hakkında idam cezası verilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in ocak ayı sonuna kadar "asılacağı" bildirildi. İngiliz The Times gazetesinin web sitesinde yer alan habere göre, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin partisi Dava'nın önde gelen isimlerinden Haydar El Abadi, "Saddam'ın asılmasının ocak ayından sonrasını bulacağını sanmıyorum" dedi.

Saddam'ın avukatlarının, müvekkillerinin asılmasını geciktirmek amacıyla temyiz mahkemesine adli gerekçelerini sunmak için aralık sonuna kadar bekleyeceklerini tahmin ettiğini söyleyen Abadi, ancak bundan sonra temyiz mahkemesinin yargıçlarının kararlarını çabucak vermelerini beklediğini ifade etti. Abadi, "Herkes Saddam'ın cezasının infaz edilmesi için sabırsızlanıyor. Ona destek veren insanlara onun geri geleceği konusunda ümit bulunmadığını göstermek önemli, böylece cinayetler ve bombalı saldırılar durur" dedi. Saddam Hüseyin'in büyük olasılıkla bir Irak cezaevinde kapalı bir salonda cezasının infaz edileceğini yazan The Times'a bilgi veren bir hükümet yetkilisi de infaza hükümet yetkililerinin, eski diktatörün kurbanlarından bazılarının ailelerinin, bazı gazetecilerin ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılacağını söyledi.

BAAS PARTİSİ'NDEN TEHDİT
Öte yandan, feshedilen Baas Partisi, internetten yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'e verilen cezanın infaz edilmesi halinde, Bağdat'ın merkezindeki çok iyi korunan ve yabancı büyükelçilik ile Amerikan gizli servislerinin merkezlerinin yanı sıra Irak hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye saldırı düzenleme tehdidinde bulundu. Baas Partisinin web sitesinde yayımlanan bildiride, "Devlet Başkanı Saddam Hüseyin idam edilirse parti, Yeşil Bölge'deki büyükelçilik ve istihbarat servisi merkezlerini imha etmek için elindeki tüm olanakları kullanacaktır" denildi. "Amerika ve İran, müttefiki, tüm işbirlikçileri, Irak'taki ve dışardaki tüm uşakları havaya uçacaklar" denilen bildiride, mahkeme kararının ABD'de Cumhuriyetçilerin çıkarlarına hizmet etmesi için parlamento seçimleriyle çakışmasına dikkat çekildi.

AMR MUSA
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da eski diktatöre idam cezası verilmesini, "trajik bir son" olarak niteleyerek, bunun Irak'ta güvenlik durumu açısından olumsuz etki yaratmamasını dilediğini söyledi. Mısır resmi haber ajansı Mena'ya açıklama yapan Musa, Iraklıları, ulusal uzlaşma sürecini sürdürmek ve Irak'ın birliğini bozmayı hedefleyen tüm manevralara karşı gelmek için ileriye bakmaya davet etti.