BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

Vefa sempozyumu sona erdi

Üç gün süren Ulusal Vefa Semti Sempozyumu Pazar günü sona erdi.

Abone ol

Eminönü Belediyesi ile Bilim ve Sanat Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen ve üç gün süren Ulusal Vefa Semti Sempozyumu Pazar günü sona erdi. Yaklaşık 72 bilim adamı ve akademisyenin tebliğ sunduğu sempozyumda, Vefa'nın dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

Sempozyum kapsamında Vefa semti belgeseli ile Vefaspor belgeseli de katılımcılar tarafından izlendi. Vefa Sempozyumu, 3 Kasım Cuma günü Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ile Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel'in açılış konuşmalarıyla başladı. Sempozyuma Ak Parti İstanbul milletvekilleri Nevzat Yalçıntaş ile Hüseyin Kansu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de dinleyici olarak katıldı.

"İstanbul dünyanın, Eminönü ve Vefa'da İstanbul'un merkezidir" diyen Eminönü Belediye Başkanı Er, gelecek yılı da Süleymaniye Sempozyumu ile taçlandırarak Eminönü'nün lokal bölgelerine de dikkatleri çekeceklerini vurguladı. Vefa'nın aynı zamanda bir sanat ve maneviyat merkezi olduğuna dikkat çeken Başkan Er, "Başta semtimize adını veren Ebu'l-Vefa Hazretleri olmak üzere, İstanbul'un manevi dokusunu oluşturan çok sayıda bilge ve ermiş, bu semtin topraklarında yatmaktadır. Evet, Vefa'nın bir sanat ve maneviyat merkezi olduğunu söylüyorum; fakat bu aktüel değil, mazide kalmış bir merkeziliktir. Vefa'nın merkeziliğini deyim yerindeyse "güncelleştirmemiz" gerekiyor. Hem o sanat gücünü, hem de maneviyat gücünü bugüne ve yarına taşımamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Vefa'nın korunmasının bir büyük görev olduğunu belirten Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel ise, Şeyh Vefa Türbesi ve Camii, Molla Gürani Camii, Vefa ve Cibali Liseleri ile Atıf Efendi Kütüphanesi ile köklü din, eğitim ve kültür kurumlarının burada olduğunu vurguladı. Semtteki tarihi ve kültürel eserlerin dökümünün yapılması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Özel, "Bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarına dönük araştırmalar yaparak, Vefa'yı mazideki cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Sempozyumun ile günü açılış konuşmalarının ardından 32 dakikalık Vefa Belgeseli izlendi ve verilen arada Vefa bozası ikram edildi. Sempozyumun ilk oturumun konuşmacıları ise ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, sanat tarihçi Prof. Dr. Semavi Eyice, ile mimar Doç. Dr. Turgut Cansever'di. Sağlık sorunları nedeniyle sempozyuma gelemeyen 90 yaşındaki tarihçi Halil İnalcık tebliğini evinden görüntülü olarak sundu. Sempozyumun diğer konuşmacıları Turgut Cansever ile Semavi Eyice ise büyük bir dikkatle takip edilen konuşmalarının ardından katılımcıların yönelttikleri soruları da yanıtladılar. Bilim ve Sanat Vakfı merkezinde gerçekleştirilen sempozyum, Cumartesi ve Pazar günü gerçekleştirilen oturumlarla son buldu