BIST 9.901
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.460,09
HABER /  GÜNCEL

Sigortasız çiftçiye yardım yok

Çevre felaketlerinden etkilenen çiftçilerin hak talep edebilmesi sigortalı olmalarına bağlı.

Abone ol

Etkili yağışlar sonrası, üreticilerin 2090 sayılı kanundan yararlanabilmeleri için sigorta yaptırmaları, bunun ön koşulunun da çiftçi kayıt sistemi kayıtlarındaki bilgilerin güncellenmesi olduğu bildirildi. Bu yıl Ağustos ayında yayınlanan yönetmelik sonrası, zarara uğrayan çiftçilerin, yardım talebinin sigorta yaptırmaması durumunda dikkate bile alınmadığı kaydedildi.

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde tarım sektörünü koruyucu tarım sigortalarının ülkemizde henüz istenen düzeyde olmadığını belirtti. Tarımsal arazilerin genellikle küçük, parçalı ve dağınık olması, ayrıca tarımda karşılanan risklerin genellikle afet niteliği taşıması sonucu sigorta primlerinin yüksek olmasının, Türk çiftçisini sigortadan uzaklaştırdığını ifade eden Çay, şunları söyledi:

''14 Haziran 2005 tarihinde 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, 18 Mayıs 2006 tarihinde ise Tarım Sigortaları Havuzu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Tarım Sigortaları Uygulama Yönetmeliği çıktı. Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanundan da yararlanamamakta. Çiftçilerimizin bu kanundan yararlanabilmeleri için sigorta yaptırmaları gerekir, bunun ön koşulu da çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) kayıtlarındaki bilgilerini güncellemeleri.''

Çay, çiftçi kayıt sisteminin, sağlıklı tarım politikalarının oluşturulması, geliştirilmesi ve tarımsal desteklemelerin denetlenebilir ve izlenebilir bir biçimde yürütülmesini sağladığına da işaret etti. Cihangir Çay, önemli tarım merkezlerinden biri olan ilçelerinde etkili yağışlar sonrası yer fıstığı, pamuk ve mısır ekili alanlarda kısmi zararlar görüldüğünü bildirerek, ''var olan koşullar altında ürünleri ile ilgili sigorta işlemlerini yaptırmayan üreticilerin afet kanunundan yararlanmaları mümkün olamayacak. Bu durumdaki çiftçilerin yardım talepleri dikkate bile alınmıyor'' dedi.

Resmi Gazetede 27 Ağustos 2006 günü yayınlanarak yürürlüğe giren 26272 sayılı yönetmeliğe göre 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan çiftçiler, 2090 sayılı kanunun öngördüğü yangın, yer sarsıntısı, toprak kayması, don, dolu, kuraklık, haşere ve hastalık gibi nedenlerden dolayı meydana gelecek afetlerden yararlanamıyor. Daha önceden zararın çiftçinin mal varlığının yüzde 40'ını aşması durumunda zarar gören çiftçiye devlet tarafından destekte bulunuluyordu.