BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  EKONOMİ

Dolara müdahale sinyali geldi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan dolara müdahale sinyali geldi.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Mayıs ayında döviz alım ihalelerine ara verdiklerini belirterek, ''Bugün itibariyle döviz alım ihalesine başlamadık ama önümüzdeki dönemde başlamak durumundayız'' dedi. Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Merkez Bankasının finansal istikrarı sağlamaya yönelik çalışmalarından bahsetti.

Döviz kurunun, taşıdığı önem itibariyle finansal istikrarın bir parçası olarak TCMB'nin her zaman dikkatle izlediği bir değişken olduğuna işaret eden Yılmaz, bankanın destekleyici amacı olan finansal istikrar çerçevesinde finansal piyasalardaki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve gerekli tedbirleri aldığını söyledi. Yılmaz, 2002 yılından bu yana finansal alanda çok sayıda reformun hayata geçirildiğini, TCMB'nin bu reformların destekleyicisi veya uygulayıcısı olduğunu kaydederek, ''Süregelen reform süreci, finansal sistemin sağlamlığını giderek artırmaktadır. Öte yandan, ekonomilerin ve finansal sistemlerin sağlamlığı yaşanan şoklarla sınanmaktadır. Mayıs ve Haziran'da olduğu gibi'' görüşünü aktardı.

Durmuş Yılmaz, bu dönemde küresel likiditenin gelişmekte olan ülkelerden çıkarak, gelişmiş ülkelere doğru yöneldiğini ve küresel piyasalarda bir dalgalanma yarattığını belirterek, bu dalgalanmanın Türkiye'yi güçlü bir biçimde etkilediğini ve Mayıs ayı başından Haziran ayı sonuna kadar olan dönemde yurt dışına sermaye çıkışlarına bağlı olarak Türk parasının yaklaşık yüzde 29 oranında değer kaybettiğini, faiz oranlarında da yaklaşık 7 puanlık bir artış görüldüğünü bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi:

''Yaşanan bu dalgalanma, Türkiye'ye özgü bir durum değildir ancak Türkiye bu dalgalanmalardan diğer ülkelere kıyasla daha fazla etkilenmiştir. Burada da en önemli faktör cari açıktır. Makro ekonomik temellerde bir bozulma olmadığı halde yabancı çıkışlarından kaynaklanan piyasa hareketleri, enflasyon, cari açık ve siyasi konulara ilişkin yurt içi risk algılamaları nedeniyle, güçlü bir biçimde hissedilmiştir.''

40 MİLYAR DOLARLIK BORÇ SERVİSİ
Merkez Bankasının bu dönemde finansal istikrarı sağlamaya yönelik olarak etkin piyasa önlemleri aldığını anlatan Yılmaz, ''Döviz alım ihalelerine mayıs ayında ara verdik, bugün itibariyle döviz alım ihalesine başlamadık ama önümüzdeki dönemde başlamak durumundayız. Dediğim gibi, kamunun borç servisini yapıyoruz. Önümüzdeki 2007-2010 döneminde 40 milyar doların üzerinde borç servisi yapmak zorundayız'' dedi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahale ederek, 2,1 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdiğini, döviz satışı ihaleleri düzenleyerek, toplam 1 milyar dolar döviz sattığını anlattı. Durmuş Yılmaz, ''bu dönemin önemli bir özelliği, yurt dışına çıkan sermayenin önemli bir bölümünün yerleşik döviz satışları ile karşılanmış olmasıdır'' diye konuştu.