BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  GÜNCEL

Dilovası kanser gibi büyüyor

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Eyüp Ayar'dan Dilovası uyarısı..

Abone ol

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Dilovası'nın, kanser gibi büyüdüğünü söyledi. Ayar, TÜBİTAK'ın incelemesi sonucu, havada kanserojen maddenin yüksek çıkması halinde, Sağlık Bakanlığının bölgeyi ''kanser açısından tıbbi afet bölgesi'' ilan edebileceğini bildirdi.

Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak, hazırladığı raporu TBMM Başkanlığına sundu. Komisyon Başkanı Eyüp Ayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları rapor ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.

Ayar, komisyon raporunu, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Orman, Sanayi ve Ticaret bakanlıklarına, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına da ileteceklerini söyledi. Kocaeli'nde, devlet hastanesine bağlı kurulan Kanseri Erken Tanıma ve Eğitim Merkezinin Ocak 2007'de çalışmalarına başlayacağını bildiren Ayar, Dilovası'nda da kanser ilk teşhis ve tedavi merkezi kurulmasını istedi. Ayar, ölümleri geriye dönük nedenleriyle araştıran ve Türkiye'de 10 tane olan kanser aktif kayıt sisteminin Kocaeli'nde de kurulmasını önerdi.

''KANSERLE İLGİLİ BİLİMSEL KAYIT YOK''
Dilovası'nda kanserle ilgili hiçbir bilimsel kaydın bulunmadığını dile getiren Ayar, belediyenin defin ruhsatlarına dayanarak kanserle ilgili verilere ulaşabildiklerini belirtti. Ayar, bu verilerin, sadece beyana dayandığı için bilimsel olamayacağını kaydetti. Bölgede biyoizleme yönteminin uygulanmasını öneren Ayar, bu yöntemle alınacak kan örneklerinde toksit maddelerin belirlenebileceğini söyledi. Ayar, bölgenin pilot bölge olarak incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

''TIBBİ AFET BÖLGESİ İLAN EDEBİLİR''
Ayar, bölgede hava kalitesiyle ilgili çalışmaların ve ölçümlerin sürdüğünü anımsatarak, şöyle konuştu: ''TÜBİTAK'ın incelemesi sonucu, havada kanserojen madde yüksek çıkarsa, Sağlık Bakanlığı, bölgeyi, kanser açısından tıbbi afet bölgesi ilan edebilir. Buna benzer bir örnek Nevşehir'de yaşandı. Buradaki bir köy, Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı. Ancak burada, hava, su kirliliğinden dolayı, ölümcül kazaların olabileceği bir ortam görünmüyor.'' Dilovası'ndaki kirliliğin önlenmesi amacıyla arıtma tesisinin 25 Kasım'da ihaleye çıkacağını ifade eden Ayar, endüstriyel ve evsel atıkların tamamının bu tesislerde arıtılacağını kaydetti. Ayar, ayrıca 36 kilometrelik kanalizasyon ve 70 kilometrelik içme suyu projesinin ihalesinin yapıldığını söyledi.

''DİLOVASI, KANSER GİBİ BÜYÜYOR''
Ayar, bölgede 170 fabrika bulunduğunu ve bunlardan 34'ünün endüstriyel kirliliği olduğunu belirterek, raporlarında bu fabrikaların isimlerini de verdiklerini vurguladı. Organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda yaklaşık 15 bin işçinin çalıştığına işaret eden Ayar, burada işçi sağlığına yönelik de önlemler alınması gerektiğini kaydetti. ''Biz, adeta bölgenin dondurulmasını istiyoruz'' diyen Ayar, endüstriyel kirliliğe neden olacak tesislerin kurulmamasını, bölgede kapasite ve liman artırımına gidilmemesi gerektiğini söyledi. Ayar, Dilovası'nda 1970 yılında 400 olan nüfusun bugün 35 bine çıktığını; gün içindeki girişlerle bu sayının 70 bine ulaştığını belirterek, ''Dilovası, kanser gibi büyüyor. Sanayi için hiç elverişli değil. Dilovası kirliyse, arada duvar yok ki... Karşıda da ilçeler var. Hereke, Gebze, Karamürsel, bu kirlilikten etkileniyor'' diye konuştu.