BIST 10.108
DOLAR 32,39
EURO 34,69
ALTIN 2.410,36
HABER /  POLİTİKA

Demokratikleşme paketinde neler var?

Demokratikleşme paketi açıklandı. Pakette Kürtler, Aleviler ve türban için nasıl kararlar var. Demokratikleşme paketinin tümü;

Abone ol

ANKARA dün nefesini tutup açıklanan Demokratikleşme Paketi'ne yoğunlaştı. Erdoğan'ın 'devrim paketi' olarak da nitelenen paketten andımız, türban, Kürtçe eğitim ve il ve ilçe isimlerinin iadesine dek pek çok reform vaadi çıktı.

'Demokratikleşme paketi bir ilk değildir, son da olmayacaktır' diyen Erdoğan konuşmasının başında muhalefete yüklendi ve '27 Mayıs 1960 darbesiyle şekillenen zihniyetin hâlâ yaşatıldığını' savundu.

İşte demokratikleşme paketinde yer alanlar;

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ SEÇİM BARAJI

Erdoğan ilk olarak seçim sistemiyle ilgili olarak üç farklı öneri sundu;

  • Yüzde 10 barajıyla devam
  • İkincisi barajı yüzde 5'e çekip, beşli gruplandırmayla dar bölge seçim sistemi
  • ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sistemini getirebiliriz

Siyasi partilere devlet yardımının kapsamını da genişleteceklerini söyleyen Erdoğan şu anda devlet yardımı için gereken yüzde 7'lik oy oranını, yüzde 3' e çekeceklerini söyledi.

Siyasi partilerin teşkilatlanmasında da, ilçe teşkilatı kurmak için beldelerde teşkilat kurma gereğinin kaldırılacağını söyleyen Erdoğan, siyasi partilerde iki kişiden çok olmamak üzere, eş genel başkanlığın önünü de açacaklarını belirtti.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
KÜRTÇE PROPAGANDA HAKKI

Paketle birlikte siyasi partilere üyeliğin önündeki engeller de kalkıyor. Oy verme hakkına sahip olan herkes, siyasi partilere üye olabilecek.

Paketteki en önemli unsurlardan biri ise farklı dil ve lehçelerde her türlü seçim propagandasının önünün açılması. Bu sayede BDP Kürtçe seçim propagandası yapabilecek.

XQW İÇİN ÖZGÜRLÜK

'X, Q, W' gibi harflere uygulanan çağdışı yasak da bu paketle gidiyor. Erdoğan bunu 'Klavyelere özgürlük getiriyoruz' diyerek duyurdu.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
ANADİLDE EĞİTİM


BDP'lilerin istediği Kürtçe anadilde eğitimin önü de açılıyor. Yapılacak yasal düzenleme ile özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilebilecek.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ İSİMLERİN İADESİ

1982 darbesiyle adları değiştirilen il, ilçe ve köylerin adları iade edilecek. Köy isimlerinin değiştirilmesi İçişleri Bakanlığı'nın tasdikiyle olacak.

İl ve ilçe isimlerinde değişiklik için yasal düzenleme gerekli bu da gerçekleştirilecek.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKIYOR


Paketle birlikte AK Parti tabanını mutlu edecek bir düzenleme de geliyor. Kamudaki başörtü yasağı kalkıyor. Artık okullarda ve devlet dairelerinde başörtülüler çalışabilecek. Bunun 3 alanda istisnası var.

*TSK
*Emniyet
*Hakim ve savcılar türban özgürlüğünün dışında olacak.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ANDIMIZ

Pakette yer alan ve en çok tepki çeken okullardaki andımızın kaldırılması oldu. Her sabah ilkokullarda okunan andımız artık olmayacak.

Paketteki diğer düzenlemeler;

*Kişisel verilerin korunması yönünde adım atacaklarını da söyleyen Erdoğan 'Kişilerin özel verileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak. İlgisiz kişilerle paylaşılamayacak' dedi.

*Erdoğan halktan yardım toplamanın önündeki engellerin kalkacağını belirtti ve ' Vatandaşımız hür iradesiyle yardımlarını istediği yere verebilecek' diye konuştu.

*Erdoğan idari düzenlemelerle Mor Gabriel kilisesi arazisinin vakfa geri verileceğini belirtti.

*Erdoğan bir il üniversitesinde Roman Dili ve Enstitüsü kurulacağını, Romanların yaşam standartlarının yükselmesi için adımlar atılacağını vurguladı.

*Erdoğan ayrıca, Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirileceğini kaydetti.


BDP'den 'paketi tanımıyoruz' çıkışı!

Diyarbakır'da BDP'liler Öcalan için yürüdü, açıklanan paketi tanımadıklarını açıkladı.

ALEVİLERDEN DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE TEPKİ

Erdoğan'ın bugün açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almaması tepki çekti. Paketle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Dağ fare bile doğurmadı” dedi. Aleviler üçüncü köprüde Yavuz Sultan Selim adına itiraz etti diye Üniversite adı değiştirilerek “alın bununla yetinin” dendiğini belirten Balkız şöyle devam etti... İŞTE ALEVİLERİN PAKETE TEPKİSİ HABERİ OKU...

Bülent Arınç'tan demokratikleşme paketi açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Demokratikleşme Paketi'nin halkın yüzde 75'inden olur aldığını iddia etti.

Mümtazer Türköne demokratikleşme paketi yorumu

Zaman yazarı Mümtazer Türköne demokratikleşme paketi ile ilgili çarpıcı yorumlar yaptı.

Hasan Cemal'den demokratikleşme paketine eleştiri

Hasan Cemal demokratikleşme paketi için 'ama' diyerek eleştirilerini sıraladı.