BIST 10.647
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.492,11
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan atılan taşlarla yol yaptı

Zaman yazarı Mümtazer Türköne demokratikleşme paketi ile ilgili çarpıcı yorumlar yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini ve yankılarını Mümtazer Türköne değerlendirdi. Türköne paket için Erdoğan'ın muhalefetin attığı taşlarla yol yaptığını söyledi.

“Paketi "iddialı" veya "yeni" kılacak ön şart, "anadilde eğitim" hakkı idi. Özel eğitim kurumlarında anadilde eğitime izin verilmesi, Türkiye'nin Kürt sorunu için nihaî sınırı tayin eden "anadilde eğitim" tartışmasının artık sona erdiğini gösteriyor. Kültürel haklar, kimlik hakları cümlesinden tartışılabilecek bir Kürt sorunu, anadilde eğitimin bir hak olarak tanınması ile çözülmüş oldu. Barajın yüzde 5'e indirilmesi önerisinin Başbakan tarafından resmen dile getirilmesi, galiba pakette kimsenin beklemediği ileri bir adım oldu. Başbakan'ın yüzde 5 barajının tamamlayıcı unsuru olarak eklediği dar bölge seçim sistemi, mevcut oy dağılımına göre BDP'yi daha da avantajlı hale getirecek gibi görünüyor. Üçüncü olarak "andımız"ın basit bir idarî kararla kaldırılması, bir çok kişi için sürpriz olmalı. Bu karar Türkiye'de "ulus devlet ideolojisi"nin artık sembolik olarak aşıldığını gösteriyor.

Eksikler yok mu? Elbette var. Ama başbakan peşinen devamının geleceğini söyledi. Bu paket, Türkiye'nin ilerlediği güzergahta makas değiştirdiği için, peşinden gelecekleri artık rahatlıkla bekleyebiliriz. Benim izlenimim şu:

AK Parti hükümeti sağından (CHP ve MHP'den) ve solundan (BDP'den) kendisine atılan taşlarla Türkiye'nin önüne yeni bir yol döşedi. Türkiye artık bu istikamette yoluna devam edecek.