BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.397,29
HABER /  GÜNCEL

Aleviler pakete tepkili

Demokratikleşme paketi Alevi vatandaşların reform beklentilerini karşılamadı. Paketten sadece Nevşehir Üniversitesi'nin adının değiştirilmesi kararı çıktı

Abone ol

Kamuoyunda haftalardır beklenen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almadı. Paketle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Dağ fare doğurdu. Dağ fare bile doğurmadı” dedi.

Başbakan'ın Alevi toplumuyla ilgili olarak dile getirdiği tek reform, Nevşehir Üniversitesi'nin isminin 'Hacıbektaş-ı Veli' olarak değiştirilmesi oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın bugün Başbakanlık’taki basın toplantısıyla açıkladığı ‘ Demokratikleşme Paketi ’nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almadı.

Cemevlerine statü ve Alevi dedelerine maaş yok

Daha önce dile getirilen ‘cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi’, ‘Alevi dedelerine maaş bağlanması’ gibi düzenlemeler Başbakan tarafından açıklanan pakette yer almazken, Başbakan’ın Alevi toplumuyla ilgili olarak dile getirdiği reform, Nevşehir Üniversitesi’nin isminin ‘Hacıbektaş-ı Veli’ olarak değiştirilmesi kararı oldu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında Alevilerle ilgili başka bir çalışma yürütüldüğü, bu kapsamdaki çalışmaların daha sonra gündeme geleceği belirtiliyor.

'Dağ fare bile doğurmadı'

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’ın paket konusundaki yorumu: “Dağ fare doğurdu. Dağ fare bile doğurmadı” yönünde oldu. Aleviler üçüncü köprüde Yavuz Sultan Selim adına itiraz etti diye Üniversite adı değiştirilerek “alın bununla yetinin” dendiğini belirten Balkız şöyle devam etti: “Yıllardır tartışılan ve cami- cem evi konusuyla yine gündeme gelen cem evleriyle ilgili bir şey söylenmedi. Dedelere maaş deniliyordu. Erdoğan onu da vermedi. Din derslerine, diyanetin yapısına, Madımak’ın müze olmasına yönelik bir şey yok. Mor Gabriel Süryanilere verildi ama zaten onlarındı. Mor Gabriel gibi ta Osmanlı’dan kalma o kadar çok Alevi Bektaşi, dergahı var ki. Bunların gerçek sahibine yönelik hiçbir şey sağlanmadı. Herkesin bireysel ibadetinin önü açıldı. Yasak mı vardı? Zaten her Müslüman inancını yerine getimekte özgür değil miydi?”

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt, Nevşehir Üniversitesinin isminin Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi kararını olumlu karşıladıklarını söyledi.

GURUR VERİCİ

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin, "Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi güzel, bu bizim için gurur verici olur" dedi.

DEVAM ETMELİ

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Nafiz Ünlüyurt, Nevşehir Üniversitesinin isminin Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi kararını olumlu karşıladıklarını söyledi.

İstanbul'da 3. köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesine gösterilen tepkileri anımsatan Ünlüyurt, şöyle devam etti:

"Öyle sanırım ki Başbakan Erdoğan, buna yönelik eleştirileri de dikkate alarak, bir yerde dengelemek amacıyla Nevşehir Üniversitesi adını, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirildiğini söyledi. Bu, doğru bir şey. Adını Hacı Bektaş Veli'den alan ilçede yaşayan, aynı zamanda Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı sıfatıyla Sayın Başbakanın yaptığı bu değişikliği doğru bir tavır olarak görüyorum. Bu tür şeyler, bundan sonra da devam etmeli."


Paketten Alevilere müjde çıktı mı?

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinde Aleviler için neler var? HABERİN DEVAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN...