BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,45
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Pakistan Başbakanı'ndan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şerif'in ortak toplantısında iki ülke arasında 7 anlaşma imzalanırken, ülkeler arasında 5 milyar dolar ticaret hacmi hedeflendiği belirtildi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i Ankara'da ağırladı.

İki lider, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından kameraları karşısına geçerek ortak basın toplantısı ve imza töreni düzenlendi.

7 anlaşma imzalandı
Açıklamalardan önce iki ülke arasında 7 işbirliği anlaşması imzalanan toplantıda Erdoğan ülkeler arasındaki ticaret hacmi hedefine dikkat çekti.

Hedef 5 milyar dolar
Erdoğan, "Hamdolsun ikili ticaretimizi salgına rağmen geliştirdik ve hacmi 2011 yılından beri ilk kez 1 milyar doların üzerine çıkardık. Hedefimiz 5 milyar dolardır.

İslamabad'da imzaladığımız ticaretten savunma sanayine kadar birçok altbaşlıkta sürdürülen yakın işbirliğimizin temelini sürdürüyor. Turizm, eğitim, lojistik, hizmet sektörlerinde işbirliğimizi geliştirmek için çalışıyoruz." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Köklü bağlardan güç alan ilişkilerimiz Pakistan'ın kurulduğu 1947 yılından beri dostluk ve kardeşlik temelinde gelişmektedir.

Bu sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 78. yılını idrak ediyoruz. İkili ilişkilerimiz, bölgesel ve küresel meseleleri kapsamlı şekilde ele aldık.

Türkiye Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısının 7. toplantısının ülkemizde gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Savunma sanayisinde iş birliği
Türkiye Pakistan ilişkilerini iki ülkenin tarihi, dostluğuyla mütenasip şekilde stratejik perspektifle daha da güçlendirmeye hazırız. Savunma sanayisi alanında somut işbirliği projelerinden memnuniyet duyuyoruz. İkisi Pakistan'da ikisi ülkemizde inşa edilen gemilerin yapımı tamamlanıyor.

FETÖ ile mücadele
Ekonomik işbirliğimizin lokomotifi olan iş insanlarımızı ve yatırımlarımızı Pakistan'da daha fazla faaliyette bulunmaya teşvik ediyoruz.

FETÖ ile mücadelemize verdiği destek için Pakistan makamlarına bir kez daha teşekkür ediyoruz. Son dönemde artan terör saldırılarından şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet diliyorum.

İnsanlığın ortak düşmanı olan terörizme karşı Pakistan'ın mücadelesini mutlaka başarıyla sürdüreceğine inanıyorum. Afganistan'ın kalıcı istikrarı, düzensiz göç dalgaların önüne geçilmesinde Pakistan kritik önemlidir.

Afganistan'a yapılan yardımlar
Türkiye olarak Afganistan'a 4 bin tondan fazla 4 iyilik treni yolladık. 5. tren için hazırlıklarımız devam ediyor. Keşmir sorununun da Keşmirli kardeşlerimizin meşru beklentileri doğrultusunda ve BM kararları çerçevesinde çözümüne desteklerimizi sürdürüyoruz."

"Türkiye'nin düşmanı bizim de düşmanımızdır"

Pakistan Başbakanı Şerif ise şu açıklamaları yaptı:

Türkiye'ye gelmek, bizim için ikinci evimize gelmek gibi. İlişkilerimizi kutsal bir değer olarak görüyoruz. Kardeşim Erdoğan'ın dinamik liderliğiyle iş ilişkilerimiz gelişiyor. 

(Keşmir bölgesinde yaşananlar) Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bölgesel barışa tehdit karşısında bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. 

Kalbimizin derinliklerinde yer alan bir konu. İki ülkemiz arasındaki duygusal bağlar sadece devletler arası ilişkilerin, diplomatik nezaketin çok ilerisine geçen bir ilişki. Sizlerin de söylediği gibi; kültürel temeli olan bir bağ. Ve bu bağ bizim kalbimizin derinliklerinde yer alıyor. Bu kırılmaz bağ o kadar benzersiz ki bizleri her seviyede, her kademede devletlerimiz, kurumlarımız ve hepsinin de ötesinde halklarımız açısından bizi birbirine bağlıyor. Bu kadar samimi sebeplerden bir arada olan başka bir ülke yok.

Türkiye'nin düşmanı aslında her zaman Pakistan'ın da düşmanıdır.