BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bunalımdan çıkışın şifası Mevlana

Modern zaman insanının derdi stres ve bunalım... Bilim adamı diyor ki; Çare Mevlana'nın "ilahi aşk" anlayışında...

Abone ol

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, yoğun stres yaşayan ya da depresyona girmiş kişiler için Mevlana'nın ''ilahi aşkı'' temel alan öğretilerinin, sorunlara çözüm olabileceğini söyledi.

Şimşekler, tüm dünyada Mevlana'ya ilginin giderek arttığını, yaptıkları araştırmalarda bu ilginin en önemli sebebinin, insanların içindeki bir türlü dolduramadıkları boşluk olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

YABANCILAR HUZUR İÇİN GELİYOR

Konya'daki, Mevlana'yı anma etkinliklerine gelen yabancı turistlere uyguladıkları ankette, turistlerin, Mevlana'nın öğretilerinin, aradıkları iç huzuru ve mutluluğu sunduğunu belirtiklerini anlatan Şimşekler, Mevlana'nın zaten tüm eserlerinde insanı konu ettiğini vurguladı.

KENDİNİ KULLANMA KILAVUZU

Mevlana'nın eserlerinin ortak özelliğinin, adeta insana kendisiyle ilgili bir ''kullanma kılavuzu'' sunması olduğunun altını çizen Şimşekler, Dünya Sağlık Örgütünün bir yayınında, 2025 yılında insanın karşısına çıkacak en önemli hastalığın stres olacağını açıkladığını, bu tahminin, insanlığın önümüzdeki dönemlerde Mevlana ve öğretilerine olan ihtiyacının da artacağı şeklinde yorumlanabileceğinini dile getirdi.

''EY OĞUL, ÖZGÜR OL''

Bugün bile modern insanın çözemediği sorunlar karşısında önce strese, daha sonra da depresyona girdiğinin bilindiğini ifade eden Şimşekler, şunları kaydetti:

''İnsan çoğu kez dünyevi kazanımların peşinde koşuyor, bunlara ulaşamayınca da önce strese, sonra da depresyona giriyor. Pek çok kişinin kaygısı mal, mülk, makam ve şöhret elde etmek oluyor. Bu istekler hiç bir zaman bitmiyor. Mevlana'ya göre, dünyadaki her şeyin geçici olduğunun bilinciyle, dünya malına önem verilmemesi gerekiyor. Mevlana'ya göre dünya malı ve buradaki kaygılar, bir şimşek gibi anlık görünen ve daha kaybolabilen şeylerdir. Bunların peşinden kendini paralarcasına koşmak anlamsızdır. Asıl insanın peşinde koşması gereken şey Mevlana'ya göre, sevgilidir (Yaradan). Geçici olmayan şey, insanı huzura kavuşturan şey Allah aşkıdır. Mesnevi'nin daha başında Mevlana, 'Ey oğul, kopart zincirlerini, özgür ol, daha ne zamana kadar paranın pulun esiri olacaksın'' der. Ona göre, para pul peşinde koşmak, insanın özgür olmasını engeller, üzerinde sürekli bir baskı oluşturur.''

Şimşekler, Mevlana'nın, dünya malına fazlaca meyleden, kendi çalıştırdığı insanlara sert davranan, şöhrete kapılan insanlara her zaman, Kur'an-ı Kerim'deki, ''sizden önce gelen insanlar herşeylerini bırakıp da gittiler'' ayetini hatırlattığını ifade etti. 

MEVLANA, SIKINTISI OLANIN İLACIDIR

Mevlana'nın tüm bu sözlerinden çıkarılacak dersin, ''bu dünyadaki mal, mülk ve şöhret için strese girmenin bir anlam ifade etmeyeceği'' olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mevlana'ya göre kişinin Allah'ın sevgisini kazanması, dünyada iyi bir ad bırakması, hayırla yad edilmesi her şeyden önemlidir. Tüm bunlardan sonra şunu diyebiliriz ki, yoğun stres yaşayan ya da depresyona girmiş kişiler için Mevlana'nın ''İLahi aşkı'' temel alan öğretileri şifa olabilir. Zaten içinde dert olmayan, dertlenmeyen kişi gerçek anlamda Mevlana'yı anlayamaz. Mevlana, sıkıntısı olanın ilacıdır.''