BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

‘Kriz kahini’nden ekonomi falı

Krizi daha önceden gören Roubini dünyanın falına baktı. Tüm dünya küçülecek, petrol 40 dolar olacak dedi.

Abone ol

Krizi önceden gören ekonomist Roubini’ye göre dünya bu yıl yüzde 1.9 daralacak. Petrol fiyatı ise 40 dolar civarında olacak.

Küresel krizi önceden tahmin eden New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin falına baktı. Yılın ilk çeyreğinin tamamlanmasıyla küresel daralmanın hızının yavaşladığına dikkat çeken Roubini, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.9 daralacağını öngördü. Bu tahmin IMF’nin yüzde 1.3’lük küçülme beklentisinin de üzerinde bulunuyor. Roubini’ye göre gelişmiş ekonomilerdeki daralma yüzde 4’le daha derin yaşanacak. En keskin düşüş ise Japonya ve Euro Bölgesi’nde görülecek.

ABD’de küçülmenin süreceğini belirten Roubini, bu yıl tüm çeyreklerde daralma olacağını kaydetti. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde de önceki yıllara göre keskin düşüşler meydana gelecek. Latin Amerika ekonomileri de eksi büyümenin görüleceği ülkeler olacak. Rusya’da yüzde 5’lik daralma bekleyen Roubini, pozitif büyümenin görüldüğü nadir ülkelerden Çin’in büyümesinin yüzde 5.5’e gerileyeceğini söyledi. Roubini, petrolün ise bu yıl 40 dolar civarında seyretmesini bekliyor.