BIST 10.221
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.474,10
HABER /  POLİTİKA

Gülden bildiğiniz gibi değil tavrı

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan/Azerbaycan/ Türkiye görüşmelerinin 'herkese faydalı' olacağını söyledi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın verdiği resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yoğun bir diplomatik temas trafiği olduğunu ve sonuç vermesinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

ALİYEV'LE İLİŞKİLER NASIL?

Gül, Aliyev ile görüşmesininsorulması üzerine, sürekli olarak yoğun bir görüşme yaptıklarını belirterek, “bölgede bugüne kadar olmadık şekilde yoğun bir diplomatik temas yürütülmektedir. Yalnızca Türkiye ile Ermenistan ve Azerbaycan arasınd a değil, Rusya ve AB arasında da, tüm taraflar arasında yoğun bir diplomatik temasz var. Bugüne k ad ar uzunca bir süredir danmuş durumdaki ilişkiler yoğun bir süreç yaşamaktadır. Bu temaslar Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarı için yapılmaktadır. Bu temaslar dan tüm bölge fayda görecektir. İnşallah başarılı olur. Gayet güzel gitmektedir. Sayın Aliyev ile sık sık görüşüyoruz. Gayet iyi. Ar amızda bir yanlış anlaşılma da yoktur” dedi.

GÜL'ÜN KÖŞK SÜRESİ

Gül, görev süresinin 5 a rtı 5 mi yoksa 7 yıl mı olduğuna ilişkin bir soruya da, gündüz 23 Nisan n ediniyle makamına oturan çocuğun bu soruya verdiği yanıtı ha tırlatarak, “Bu konu Meclis’in görev alınındadır” şeklinde karşılık verdi.

ERDOĞAN'IN AZERBAYCAN CEVABI

[PAGE]



BAŞBAKAN DA 'BEKLEYİN-GÖRÜN' DEDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Azerbaycan, Ermenistan konusunda çıkan haber ler e sert tepki gösterdi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül’ün Bulgaristan'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşme olması ve sorunların konuşulması olasılığının sorulması üzerine; “Türkiye ile Azerbaycan Cumhurbaşkanları bir araya gelir de orada sorunlar konuşulmaz mı? Tabii ki sorunlar konuşulacak. Zaten bu akşam da öğrendiğim kadarıyla bir telefon görüşmesi yapmışlar. Telefon görüşmesinin de iyi geçtiği bilgisi de arkadaşlardan geldi. Ama ne yazık ki biz içeride bu işin vaveylasını farklı koparıyoruz. Yani, Türkiye'de yaşayan benim vatandaşım, kendi Başbakanının yaptığı açıklamaya inanmıyor da eğer bir başka yerden yapılan açıklamaya inanıyorsa ben ne diyeyim?” karşılığını verdi.

 

GEZİ TRAFİĞİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gü l sorulara yanıt verirken Aliyev’ in Sofya’ya gelmeyeceğini ve bir görüşmenin mümkün olmadığını ifade etti. Aliyev’in gelmeme nedeninin Sarkisyan’ın Sofya’da bulunması olduğu öğrenildi. 

KILI KIRK YARIYORUZ
Başbakan Erdoğan, bu konu ile ilgili çok net açıklamaları olduğunu da belirterek “bizim de uluslararası camiada yaptığımız bir uluslararası diplomasi var. Bu diplomasiyi de sürdürüyoruz. Bu diplomasiyi de sürdürürken kendi içimizde her şeyi kılı kırk yararak düşünüyor, inceliyoruz ve ona göre adımlarımızı atıyoruz. Kaç kez söylediğimiz şeyler var. Aldılar başka yerlere, farklı yerlere çektiler. Bizler, bir defa hiçbir zaman kardeşlerimizi mağdur edecek, üzecek bir şeyin adımını atmayız diye defalarca söyledik. Ama buna rağmen bir bakıyorsun... Bugün hala Mecliste 23 Nisan gününde konuşulan şeyler ortada.”

MUTABAKAT OLURSA İMZA ATILIR

Erdoğan, Dışişleri Bakanlğının mutabakat sağlandığı yolundaki açıklamasının hatırlatılması üzi rene ise “Zaten somutlaştığı zaman imzalar atılır, bu açıklanır. Demek ki böyle bir şey henüz daha somut hala gelmiş değil. Somutlaşırsa imzalar atılır. Şimdi imza atılmış böyle bir metin yok, paraf edilmiş metin var. Demek ki bu süreç. Takvim denilen konu bu...” dedi.  Bir gazetecinin "Azerbaycan'a bir ziyarette bulanacak mısınız?" sorusuna da Erdoğan, “Düşünüyorum. Yarınki konuşmayı bekliyorum. Ondan sonra belirleyeceğim” karşılığını verdi.

RESEPSİYONDA BAHÇELİ
ERDOĞAN İÇİN NELER SÖYLEDİ?

[PAGE]

BAHÇELİ BİLGİ İSTEDİ

Ermenistan ile Türkiye’nin bir mutabakata vardığına ilişkin bilgiler bulunduğunu hatırlatan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, böyle hassas bir konuda Meclis’e bilgi verilmemesini eleştirdi. Bahçeli, “Konuyu Ermenistan biliyor, arabulucuk yapması münasebetiyle İsviçre biliyor, Türkiye’den katılan şahıslar biliyor. Bilmeyen tek Türk Milleti ve TBMM’dir. O zaman hangi mutabakatın sağlandığını zannediyorum ileriki günlerde ya Başbakan ya Dışişleri Bakanının Meclis’i bilgilendirmesinde yarar vardır. Gielişmeliri yakından takip ediyoruz. Mutabakatın özü nedir henüz bilgi sahibi değiliz bunları inceliyoruz” diye konuştu.

UZLAŞMA ŞART

Anayasa değişikliği konusundaki tartışmalara da değinen Bahçeli; ”Önümüzdeki günlerde anayasal değişikliklerin ne şekilde yönlendirileceği konusu biz merak etmekteyiz. ABD ve AB dayatmalarının paraleninde veya son günlerin siyasi moda kavramıyla bazı açılımları yönlendirmek bakımından bir değişiklik olacaksa MHP böyle bir değişikliğin siyasal zemininde, CHP, DTP ve AKP’nin uzlaşabildiği alanları görmek ister” dedi.

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresine ilişkin tartışmalara da, “Türkiye’nin her konusunu tartışma zeminine taşımaya gerek yok. Anayasa’da ifadeler çok açık. 7 deseniz birisinin işine gelir, 5 deseniz birisinin işine gelir, ama kamuoyunu ilgilendiren konu anayasa metnidir” dedi.

Baçeli resepsiyon sırasında yanına gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir süre sohbet etti. Bahçeli, sohbetin ardından gazetecilere “Hal hatır sormanın ötesinde birşey yoktu” bilgisini verdi.