BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.466,66
HABER /  GÜNCEL

Anne sütünde zirai ilaç çıktı!

Türkiye'nin durumu içler acısı... Zehir yiyoruz. Hatta bu zehir anne sütüne bile geçiyor. Nihayet önlemler alınmaya başlandı.

Abone ol

Adana Numune Hastanesi'nde çocuğunu emziren annenin sütünde zirai ilaç kalıntısına rastlanması üzerine Tarım Bakanlığı, güvenli gıda için zirai ilaç ve gübre kullanımına neşter vurdu. İlaç kalıntısı olmayan sebze ve meyve için zirai ilaçlara reçete şartı getiren Bakanlık, şimdi de çiftçilerin tarım danışmanından izinsiz tarlaya gübre atmasını yasakladı.

ZİRAİ İLAÇLARA REÇETE ŞARTI

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, söz konusu tedbirleri alma gerekçelerini "Adana Numune Hastanesi'nde çocuğunu emziren annenin sütünde zirai ilaç kalıntısı bulduk. Numune Hastanesi'nden bu bilgiler alınabilir. Demek ki bir facia yaşanıyordu." sözleriyle açıkladı. Tarladan sofraya sağlıklı sebze ve meyve gelmesi için zirai ilaçların reçeteyle yazıldığını aktaran Müsteşar Mirmahmutoğulları, gübrelerin de ürüne göre verileceğini söyledi.

İLAÇ BAYİLERİ EHİL DEĞİLDİ

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ilaç ve gübre kalıntısı olmayan sebze ve meyvenin vatandaşa ulaştırılması için alınan önlemleri CİHAN'a anlattı. Beşeri eczanede olduğu gibi zirai eczacı olabileceklere de aynı kriterleri getirdiklerini söyleyen Müsteşar Mirmahmutoğulları, daha önce 6 bin zirai ilaç bayiinden 2 bin 117'sinin ehil olmayan kişilerden oluştuğunu söyledi. Zirai eczacı olabilmeye Ziraat Fakültesi'ni bitirme şartı getirdiklerini dile getiren Mirmahmutoğulları, yine ilk defa sınava girme zorunluluğu koyduklarını aktardı. Mirmahmutoğulları, sınava 3 bin 500 kişi girdiğini, ancak 25 kişinin kazandığını vurguladı. "Bizim konumuz kamu sağlığı toplumun sağlığıyla ilgili olduğu için kılı kırk yarmamız lazım. Bundan ekmek yiyecekler zirai ilacı bilecekler. Onlar bilecek ki çiftçiye doğru ilaç versinler. Zirai eczacı olmayı düzene soktuk." diyen Mirmahmutoğulları, zirai ilaç alabilmek için ise reçete şartı getirdiklerini kaydetti.

YEŞİL REÇETEYLE SATILACAK

Mirmahmutoğulları'nın verdiği bilgiye göre eczanelerde nasıl yeşil reçeteyle ilaçlar veriliyorsa zirai ilaçlar da yeşil reçeteyle çiftçiye verilecek. Reçetede ilaç verilen çiftçinin adı, ilaçla ilgili bilgiler ve ne zaman verildiği bilgileri yazacak. Tarım Bakanlığı da sürekli reçeteleri kontrol edecek. Çiftçi ürününe göre ilacı böylece alabilecek. Çiftçi reçete yazdırırken para ödemeyecek.

İLAÇ KALINTISI BİTECEK DOMATES YURTDIŞINDAN DÖNMEYECEK

Reçete yazma yetkisi verdikleri 5 bin 520 kişiyi eğittiklerini söyleyen Müsteşar, il, ilçe, köylerdeki ziraat mühendislerinin de reçete yazacağını dile getirdi. Bu sayının 10 bine tamamlanması için eleman alacaklarını vurgulayan Mirmahmutoğulları, sertifikalı tarım danışmanlarının da eğitimden geçirilerek çiftçilere ilaç reçetesi yazacağını belirtti.

Reçete şartıyla çiftçinin yanlış ilaç kullanmasının önüne geçileceğini dile getiren Mirmahmutoğulları, hem tarlayı hem çiftçiyi hem de ürünü yiyen insanların zehirlenmesinin önleneceğine işaret etti.

Müsteşar, ihracatta da Türk ürünlerinin avantajlı konuma geleceğini daha önce Rusya ve Avrupa ile yaşanan domates ve portakal krizinin yaşanmayacağını şu sözlerle anlattı: "Ürünlerde ilaç kalıntısı olmayacağı için sebze ve meyvelerimizin diğer ülke ürünleriyle rekabet edebilirliği artacak."

TARIM DANIŞMANINDAN HABERSİZ GÜBRE ATAN ÇİFTÇİ YANDI

Bin 950 personeli eğitimden geçirerek Sertifikalı Tarım Danışmanı yaptıklarını söyleyen Mirmahmutoğulları, çiftçilerin bunlarla sözleşme imzalayacaklarını, onun onayı dışında hasat, gübreleme, ilaçlama yapamayacaklarını söyledi.

Müsteşar Mirmahmutoğulları'nın verdiği bilgiye göre 14 madde içeren sözleşmeye imza atanlar, buna göre domates, biber, salatalık, kiraz, portakal üretecek. Denetimde standart dışında ilaç görülürse hem tarım danışmanına tazminat, hem çiftçiye tazminat verilecek. Bu çiftçiler tarım desteklerinden yararlanamayacak. Tarım danışmanın sertifikası iptal edilecek. Bu danışmanlara çiftçi ücret ödeyecek. Yarısını devlet hibe olarak karşılayacak.

Bin 200 ZİRAİ İLAÇ YASAKLANDI

Sağlıksız gıdaya dur demek için Avrupa'da yasaklanmış 127 aktif maddenin ve bin 200 zirai ilacın yasaklandığını belirten Müsteşar, "Türkiye'de üretilen ilaçları çok iyi incelemeye tabi tuttuk. Bunlar insan sağlığına ve çevreye zarar veriyordu. Avrupa ve dünya ne yapıyorsa biz de onu yaptık. 127 aktif maddeyi piyasadan çektik. Bunu üretenler şimdi tepki veriyor. Ama gıda güvenliği için bunu yaptık" diye konuştu.