BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.445,42
HABER /  DÜNYA

Bakiyev'in oğluna tutuklama kararı

Kırgızistan Başsavcılığı, 300 milyon dolarlık kredinin peşine düştü. Maksim Bakiyev için tutuklama kararı alındı.

Abone ol

Kırgızistan Başsavcılığı, geçen yıl Rusya tarafından verilen 300 milyon dolarlık krediyi maksatsız kullandığı gerekçesiyle devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in 33 yaşındaki oğlu Maksim Bakiyev hakkında dava açtı.

Başsavcılık basın merkezinden yapılan açıklamada, Kurmanbek Bakiyev'in döneminde kurulan Devlet Başkanlığı Enstitüsüne bağlı çalışan Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansının Başkanı Maksim Bakiyev hakkında yakalama emri çıkarıldığı belirtildi.

Rusya, geçen yıl Kırgızistan'a, 300 milyon dolar krediyi, yüzde 0,75 faizle 40 yıl vadeyle geri ödenmek şartıyla vermişti. Ancak Yatırım, İnovasyon ve Kalkınma Merkez Ajansına bağlı Yatırım Fonu'nda değerlendirilmek üzere verilen söz konusu kredinin 35 milyon dolarlık kısmı ticari bankalarda faiz için, 200 milyon dolarlık miktarın da yurt dışındaki borsalarda hisse alım satımında değerledirilmişti.

Yatırım Fonu, Rusya'dan yüzde 0,75 faiziyle aldığı borç parayı ülkedeki tarım sektörünün kalkındırılması için kendi vatandaşlarına yüzde 23 faizle vermeye başlamıştı.

Geçici yönetim, Sosyal ve Sigorta Fonu'nun ve Rusya'nın kredisinin faiz için değerlendirildiği Asya Universal Bankası, Kırgızistan Kredi Bankası, Manas Bankası ile Bakay Bankalarından yurt dışına transferi ve sermayenin kaçırılmaması için faaliyetlerini geçici olarak durdurmuştu.

Geçici hükümetin Maliye Bakanı Temir Sariyev, tüm önlemlere rağmen Asya Universal Bankası'ndan 200 milyon dolarlık bir miktarının yurt dışına gittiğini belirtmişti.

Öte yandan, Calalabad eyaleti Suzak ilçesi Teyyit köyünde halka ateş ettiği için hakkında yakalama emri çıkarılan, Bakiyev'in kardeşi ve koruma müdürü Canibek (Canış) Bakiyev'i tutuklamak için evinin önünde güvenlik güçleri hazır bekletiliyor.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, bugün devlet televizyonundaki konuşmasında, onlarca insanın ölümüne sebep olanların tümünün tutuklanacağını, bağımsız kuruluşlar tarafından yapılacak araştırmanın ardından Kurmanbek Bakiyev'in suçlu bulunması halinde, Kazakistan'a giden Bakiyev'in iadesinin talep edileceğini belirtmişti.