BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.496,44
HABER /  DÜNYA

Çin'de acı bilanço 800'e dayandı

Çin, 800'e yakın kişinin öldüğü depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama kurtarma çalışmaları deprem bölgesi 4 bin metre yükseklikte olduğu için zorlukla yürütülüyor.

Abone ol

Çin, 800'e yakın kişinin öldüğü depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama kurtarma çalışmaları deprem bölgesi 4 bin metre yükseklikte olduğu için zorlukla yürütülüyor. Ekipler uyum sağlayamıyor, yükseklik hastalığına yeni düşüyor. Bu nedenle, arama kurtarma çabalarına yaşam öpücüğü veren, Himalayaların zirvesinde yaşamaya alışkın Budist rahipler oldu.

Çinli küçük bir kız depremden 48 saat sonra enkaz altından kurtarıldı. O kurtuldu ancak çevresinde yıkım büyük.

Can kaybı 800'e dayandı. Depremin merkezindeki yushu köyünde 15 bin kerpiç ev yıkılmış durumda.

Bölge Tibet platosuna komşu. Yani dağlar üzerinde. 4 bin metre yükseklikte. Arama-kurtama çalışmalarına yardım eden ekipler, yüksekliğe uyum sağlamakta zorlanıyor.

Depremzedeler için de koşullar ağır. Hükümet, depremzedeleri geceleri aniden soğuyan havada donmaktan koruyacak çadırların, bölgeye gönderilimesine öncelik veriyor.

Koşullara en iyi uyum sağlayan ise Tibetli rahipler oldu. Bin kadar Budist rahip deprem bölgesinde. Bordo cübbeleriyle enkazın içinde dalıyorlar, profesyonel kurtarma ekiplerine yardımcı oluyorlar:

"Depremin haberini aldık ve 2008 depreminin olduğu siçuan'dan vatandaşlaırmızı kurtarmaya geldik. Başarabilir miyiz bilmiyoruz ama deneyeceğiz."

"İlk 72 saatte herkes elinden geleni yapmalı" diyen Çin hükümetinin de istediği bu. Çin başbakanı Wen Jiabao da deprem bölgesindeydi.

Depremde yakınlarını kaybedenlere hitap etti, "Enkaz altındaki hayatları kurtarmak için en kritik zamandayız. İnsanlarımızı kurtarmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz" dedi.

Ancak çalışmalara rağmen, bilançonun ağırlaşması muhtemel. Yüzlerce kişinin kayıp, binden fazlası ağır olmak üzere 11 bin 500 kişi yaralı.