BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Arıların kıyamet alarmı!

Son iddia, cep telefonlarıydı. Dünyadaki arı nüfusu hızla tükeniyor. Türkiye'deki arıların da yarısı yok oldu.

Abone ol

Arılan son yıllarda esrarengiz bir şekilde yok oluyor. Esrarengiz çünkü, ölümlere tam olarak bir açıklama getirilemiyor. Son iddia, cep telefonlarının arıların iletişimi etkilemesiydi. Kolonilerin bu nedenle dağıldığı söyleniyor.

Özellikle ABD'nin belli bölgelerinde arıların yüzde 70'e yakını kayboldu. Türkiye'deki manzara da farklı değil. TEMA'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'deki arılarında yüzde 50'si yok oldu.

Türkiye'deki 4.5 milyon arı kolonisinden geriye 2.5 milyona yakın koloni kaldı. TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı ziraat yüksek mühendisi Ahmet İnci, iklim değişiklikleri nedeniyle arı popülasyonunda büyük kayıplar yaşandığını dile getirdi.

İnci, "Arıların yok olması tarımsal ürünlerin inanılmayacak derecede azalmasına neden olacaktır. Aldığımız duyumlara göre kış aylarında yüzde 50'lere varan koloni ölümleri olmuştur" dedi.

TEMA'nın verdiği bilgilere göre önceki yıllarda arı zaiyatı en fazla 10 koloni düzeyindeydi. Bu sene bu rakam rekor bir artışla kolonilerin yarısını yok etti.

Arılar ölünce üretim düşüyor

Arılar insan yaşamında büyük bir öneme sahip. Arılar yok olduğu taktirde bitkilerin döllenmesi de sona erer. Türkiye'de arı kolonilerinin yarısının yok olması tarımsal ürünlerde düşüş olarak yansıyacak. Asıl büyük sorun da bu noktada başlıyor.

Einstein bir sözünü hatırlatalım; Diyor ki "Dünyada arılar yok olursa 4 yıl sonra insanlığın da sonu gelir". Arıların esrarengiz bir şekilde hızla yok olması alarm zillerini çaldırıyor. //