BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.394,86
HABER /  GÜNCEL

Çanak antenlere paydos

Çanak anten derdine son. Sağ sola çevirmek yok artık. Digital karasal yayın geliyor. Peki ama nasıl?

Abone ol

TRT'nin de aralarında bulunduğu 18 televizyon kanalını ortak anten sisteminde toplayacak Anten A.Ş kuruldu. Şirketin kuruluşuna ilişkin protokol, Bilkent Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Bu konuda programa alınan ilk anda 13 şehrimizde paralel yayınlar başlayacak. 2 ay 13 büyük şehrimizde bu kuleler kurulacak ama eskiler henüz kaldırılmayacak. Televizyonlarımız paralel yayına başlayacaklar, yani hem mevcut, karasal analog yayınları devam edecek hem de yeni sayısal yayın sistemini başlatmış olacaklar. İki sistemde de yayın yapılacak. Çünkü vatandaşlarımızın bir kısmının en azından evindeki televizyonlar sayısal sisteme göre üretilmiş değil. Onların ucuz, basit bir kutuyu televizyonlarına takmaları gerekecek. Bunun için bir zaman gerekiyor.

SET ÜSTÜ KUTULARDA BÜYÜK PAZAR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, sayısal yayının sabit antenle alış yanında, mobil, kapalı ve açık alanlarda da yayının daha kaliteli izlenmesine imkan sağladığını söyledi. Bu yayının sektörde canlanma da yaratacağını kaydeden Yıldırım, yeni alıcılar ve sayısal yayının izlenmesi için televizyona takılacak set üstü kutularla çok büyük bir pazarın oluşacağını kaydetti.

Türkiye'nin bu pazarda telekomünikasyon ve tüketici elektroniği konusunda artan bir paya sahip olacağını belirten Yıldırım, ''Bu sektörde artık yerli pazarın da süratle büyümesi, tüketici elektroniği ciromuzu çok büyük bir oranda artıracaktır'' dedi.

18 KANAL İMZA ATTI
Daha sonra, TRT, Kanal D, Show TV, ATV, Star, Kanal 7, STV, Fox TV, Cine 5, CNN Türk, CNBC-e, Kanal 1, Kral TV, TV-8, Kanal Türk, Kanal A, SkyTürk ve İzmir TV temsilcileri, Anten A.Ş'nin kuruluşuna ilişkin protokolü imzaladı. Protokole, Devlet Bakanı Atalay, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, RTÜK Başkanı Akman ile Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Çolakoğlu da tanık sıfatıyla imza koydu.