BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.402,38
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Astra Avrupada kalıyor

Opel Astra, ucuz üretimin yapıldığı Asya ülkelerine kaymama kararı aldı. Yola Avrupa'da devam edilecek.

Abone ol

merikan şirketlerinin Avrupa'daki fabrikalarında çalışan Avrupalı işçiler, son yıllarda sanayi üretimini işgücünün daha ucuz olduğu gelişmekte olan ülkelere kaptırmaktan şikayetçi.

Şirketin iştiraklerinden Opel'in yeni nesil Astra modeli 60 bin işçinin çalıştığı Avrupa'daki fabrikalarda üretilecek.

Astra, General Motors'un Avrupa'da en fazla satılan modeli.
Kıtadaki fabrikalar bu nedenle üç yıl içinde piyasaya çıkacak yeni versiyonun üretim merkezi olabilmek için yoğun bir rekabet içindeydi.

Sonuçta tercih edilen, İngiltere, Almanya, Polonya ve İsveç'teki fabrikalar oldu. Bu fabrikalara toplam olarak dört milyar doların üzerinde bir yatırım yapılacak.

Yeni model için tercih edilmek yeni istihdam açılması anlamına gelmiyor. Hatta İngiltere'deki fabrikanın yöneticileri verimi üçte bir oranında artırmak gerektiğinden söz ediyorlar.

Anvers'te işten çıkarma

Ancak seçilen fabrikaların çalışanları, kararı en azından, işlerinin bir süre daha güvenceye alınması olarak yorumlayabilir. Örneğin yeni projenin dışında tutulan Belçika'nın Anvers kentindeki fabrikanın 1400'ü çalışanı işsiz kalacak.
Bu fabrikanın üçte bir oranında küçülmesi demek. General Motors, son yılarda özelikle Kuzey Amerika piyasasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle önemli miktarlarda zarar etti. Şirketin Avrupa kolu ise, geçen yılı son yedi yıldır ilk kez kârla kapatmıştı.

Bu gelişmeler Belçika'da otomotiv sektörünün bir darbe daha aldığı şeklinde de yorumlanabilir. Avrupa'daki en büyük üretici olan Volkswagen ile Renault da yakın zamanda bu ülkedeki faaliyetlerini kısıtlamıştı. Avrupa genelinde bir çok fabrikada da, işçiler, son yıllarda gözden çıkarılmamak için önemli kesintileri, ya da zamsız çalışmayı kabul ediyor. //