BIST 10.248
DOLAR 32,23
EURO 34,78
ALTIN 2.396,40
HABER /  GÜNCEL

Anayasa’da sağlıksız değişim! Analiz

Bir Anayasamız var, şikayetçi olmayan yok. Ama oturup da sağlıklı bir çalışma ile değişiklik-yenileme yapamıyoruz!.. Neden?

Abone ol

İNTERNETHABER DİYOR Kİ- Bir Anayasamız var, şikayetçi olmayan yok.

Ama oturup da sağlıklı bir çalışma ile değişiklik-yenileme yapamıyoruz!..

Neden?

Bir kere TBMM içerisinde grubu da olan bir parti, ”Değiştirilemez 3. madde” den şikayetçi. Bu parti ”Tek vatan-tek bayrak-tek millet” ilkesine karşı! Anayasadan bu ilkenin kalkmasını istiyor.

Neyse ki öteki partilerin bu maddeye itirazları yok. Ama orada da sıkıntı şu; İktidar ve muhalefet arasında “değişiklik istenen maddeler” konusunda kesin görüş ayrılıkları mevcut.

İktidar “taslağı” bugün öğrenilecek, bilinen şu; Öyle büyük çaplı bir değişiklik yok..

Hassas olan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili değişiklik maddeleri.

Muhalefet, iktidarın kendi kontrolünde (!) bir HSYK peşinde olduğu için, apar topar anayasa değişikliği içinde olduğu iddiasında…

İktidar ile HSYK arasında bir çekişme olduğu kamuoyunun malumu.
İktidar da demokrasilerde önemli olanın halkın temsilcisinin olduğu temelinden hareketle, Türkiye’deki HSYK yapısının, siyasi erke rakip otoriter bir tavır üzerinde oturduğunu, bunun değişmesi gerektiğini söylüyor. HSYK’nın belirlenmesinde TBMM kararının geçerli olmasını istiyor.

Pakette Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla da ilgili talepler söz konusu.
Aslında hem iktidarın hem de muhalefetin söylediklerinde doğrular var.

”Düzeltme” önündeki engel ise, bugün iktidar ve muhalefetin keskin biçimde temsil ettikleri, vatandaşı da yansıtan ayrışmadır. Bu çok vahim bir durumdur..

Başta söyledik, her ferdin şikayetçi olduğu bir Anayasamız var!..

Bunun düzeltilmesini elbette TBMM’den bekleriz. Ama belli ki görüşmede ortak bir karar olmayacak. Ve bu düzeltmeyi beklediğimiz TBMM’nin “yapısını düzeltmek için” Anayasa da ele alınması düşünülen bir madde telaffuz dahi edilmiyor.

Mesela “Partiler kanunu” neden değiştirilmiyor?

TBMM’ye seçileceklerin belirlenmesi... Partilerde söz sahibi delege sisteminin demokrat hale getirilmesi konusu neden ele alınmıyor?

Vekiller "milletin mi yoksa siyasi otoritenin mi vekili?" sorusunun cevabı bellidir. Bu cevap belli olduğu için TBMM'nin ele aldığı konularda “yansız” sonuç alınmadığı gibi bir gerçek yıllardır biliniyor.

Mesela gensoruların nafile namazlar olduğu bilindiği gibi.

Bu yüzden Anayasa Değişikliği gibi önemli bir olayda da millet yararından çok parti rekabetini ilgilendiren çabalar yansıyor..