BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.402,38
HABER /  GÜNCEL

Demirel'e Adnan Menderes şoku

Aydın Menderes "Süleyman Demirel gelmesin" dedi. Demirel de bunun üzerine o toplantıya gitmedi. Yani Demirel veto yedi.

Abone ol

Aydın Menderes, babası merhum Başbakan Adnan Menderesiçin düzenlenecek panele, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katılmasını istemeyince Demirel toplantıya katılmaktan vazgeçti

Yeni Asır'ın haberine göre; 1960 ihtilali sonrasında idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in anısına yapılacak toplantı, oğlu Aydın Menderes ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasındaki soğuk rüzgarları da su yüzüne çıkardı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde 29 Mart Pazartesi günü yapılacak 'Türk Siyasi Tarihinde Adnan Menderes' konulu panele daha önce katılacakları duyurulan ve broşürlere de basılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in istememesi sebebiyle katılmaktan vazgeçti. Demirel ile birlikte panele katılacağı daha önce duyurulan TBMM eski başkanlarından İsmet Sezgin de, mazeret bildirerek panele gelemeyeceğini belirtti.

DUYURU YAPILDI

Aydınlı olan merhum Başbakan Adnan Menderes'in, Türk siyasi hayatında yerini ve demokrasi tarihindeki önemini konu alan panelin, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi tarafından 29 Mart Pazartesi günü yapılacağı aylar öncesinden kararlaştırıldı. Broşürlere basılan, davetiyelere yazılan ve üniversitenin internet sitesinde de duyurulan panele, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Meclis eski Başkanı İsmet Sezgin, Menderes'in oğlu Aydın Menderes, Menderes'in torunu Adnan Menderes, yazar Yılmaz Karakoyunlu, gazeteci yazar Taha Akyol ve Siyaset Bilimci Yüksel Taşkın'ın katılacağı belirtildi. Daha önce belirlenen programa göre Demirel ve Sezgin açılış konuşmalarını yapacak, diğer isimler de panelist olarak yer alacaktı.

REKTÖRE ULAŞTI
Ancak, Aydın Menderes'in, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in katılımıyla ilgili rahatsız olduğunu yakın çevresiyle paylaştığı ve bu bilginin Üniversite Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu'ya kadar ulaştığı belirtildi. Prof. Dr. Boylu, bu bilgi üzerine Menderes'i telefonla aradı ve bizzat kendisinden dinlemek istedi. İddialara göre, Menderes, siyaset yaptığı sürece babası Adnan Menderes'e yeteri kadar hassasiyet göstermediği için Demirel'in, bu anma toplantısında bulunmasından rahatsız olduğunu iletti. Demirel'in katılması durumunda, kendisinin anma törenine katılmayacağını ilettiği belirtildi. Bu gelişme üzerine Ankara'ya giden ve Aydın Menderes'i bizzat evinde ziyaret eden Rektör Boylu, Menderes'in hassasiyeti ve kararlılığını bir kez daha dinledi.

Bu gelişme üzerine Rektör Boylu'nun Demirel'e, Menderes'in hassasiyetini aktardığı ve Demirel'in de panele katılmaktan vazgeçtiği belirtildi. Demirel ile birlikte İsmet Sezgin de panele katılmayacağını iletti. Daha önce panelde açılış konuşmalarını yapacakları belirtilen Demirel ve Sezgin'in, programlarını iptal ettikleri, üniversitenin internet sitesinde de duyuruldu ve broşürlerden, davetiyelerden isimleri çıkarıldı. 19 Mart 2010 Cuma gününden itibaren web sayfasında yayınlanmaya başlanan açıklamada şöyle denildi:

"Üniversitemizde 29 Mart 2010 tarihinde düzenlenecek olan 'Türk Siyasi Tarihinde Adnan Menderes' konulu panelde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM eski Başkanı İsmet Sezgin'in açılış konuşmaları yapacağı, web sayfamızda ve davetiyelerimizde duyurulmuştur. Ancak, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Demirel ve TBMM eski Başkanı Sayın Sezgin, mazeretleri nedeniyle panelimize katılamayacaklarını bildirmişlerdir."

MAYIS'TA GELECEK
Gelişmeler üzerine bilgisine başvurduğumuz Rektör Prof. Dr. Şükrü Boylu, Demirel ve Sezgin'in panele gelmeyecekleri bilgisini doğruladı. Konuyla ilgili Aydın Menderes'in hassasiyetini de doğrulayan Rektör Boylu, Yeni Asır'a şu açıklamayı yaptı: "Sayın Demirel, Sayın Menderes'in içine nasıl sinecekse öyle hareket edeceklerini iletti ve Menderes isminin öne çıkması adına böyle bir hassasiyet gösterdiler. Sayın Demirel, merhum Adnan Menderes'in, hepimizin Başbakanı olduğu ve başka platformlarda bunu gururla iletmeye devam edeceklerini de bildirdi. Böyle bir anma toplantısında, siyasi olarak kendilerinin öne çıkma ihtimaline karşı, gelmemeyi tercih ettiler. Bu programa gelemediler ancak, Mayıs ayındaki diploma törenimize katılacaklar."

'TEŞEKKÜR EDERİM'
Öte yandan; Yeni Asır olarak, konuyla ilgili yorumlarını almak üzere Aydın Menderes ile de görüştük. Menderes, çok fazla detaya girmek istemedi ancak yaptığı açıklamayla olayın doğruluğunu teyid etti: "Sayın Rektör'e samimiyetinden ötürü can-ı gönülden teşekkür ediyorum ve herkesin de kutlaması gerektiğini düşünüyorum. Kendisi, büyük bir jest yapmıştır."