BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çorumlu sanayicilerin 2010 umudu

Çorum Sanayicileri yılın ilk aylarındaki verilere dayanarak 2010 için umutlu konuştular.

Abone ol

Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Onur, yılın ilk 2 ayında verilerin olumlu olduğunu belirterek, ''2010'da çarkların teklemeden döneceği umudunu taşıyoruz'' dedi.

Onur, ÇOSİAD'ın genel kurulunda yaptığı konuşmada, bölgedeki sanayi kuruluşlarının doğal gaz ve elektrik sarfiyatlarıyla çalışan işçi sayısındaki artış oranlarının, Çorumlu sanayicilerin 2010 yılına, geçen yıla oranla iyi bir başlangıç yaptığının göstergesi olduğunu belirtti.

OSB'de 137 sanayi parseli bulunduğunu, tahsis edilen parsel sayısının 103, boş parsel sayısının da 34 olduğunu bildiren Onur, bölgede halen 74 sanayi tesisinin faaliyetini sürdürdüğünü, 8 tesisin faaliyetine ara verdiğini ifade etti. Proje ve inşaat safhasında da 21 tesis bulunduğunu vurgulayan Onur, OSB'deki tesislerde toplam çalışan sayısının 4 bin 562 kişi olduğunu kaydetti.

Bölge'deki sanayi tesislerinde en fazla doğal gaz sarfiyatının 9 milyon 571 bin 766 metre küp ile 2008 yılında gerçekleştiğini dile getiren Onur, şöyle konuştu:

''Kriz ortamında yani 2009 yılında 381 bin 622 metre küp daha az doğal gaz sarf edilmişti. 2010 yılının ilk iki ayında doğal gaz sarfiyatı bir önceki yılın aynı dönemlerine göre oldukça yükseldi. Kuruluşların elektrik tüketiminde de aynı yükseliş kaydedildi. 2009'un ilk iki ayı ile 2010'un aynı dönemindeki doğal gaz ve elektrik sarfiyatları arasında görülen ciddi yükselişler, küresel krizin etkileriyle sıkıntılar yaşayan sanayi kuruluşlarımızda çarkların daha düzenli bir şekilde döneceğinin göstergesi olarak algılıyoruz ve öyle umut ediyoruz''

SANAYİCİYE UCUZ DOĞAL GAZ MÜJDESİ
ÇOSİAD Başkan Vekili ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yağlı da, OSBÜK tarafından kurulan doğal gaz ithalat firması (OSB Doğalgaz A.Ş.) aracılığı ile organize sanayi bölgelerindeki sanayi tesislerinin doğal gazı daha ucuz fiyatla kullanabileceğini belirtti.

BOTAŞ Genel Müdürlüğünün OSB'lere uyguladığı yüzde 3'lük indirimi ilk olarak yüzde 1'e düşürdüğünü daha sonra da indirim uygulamasını kaldırıldığını hatırlatan Yağlı, Çorum OSB olarak, OSB Doğalgaz A.Ş'nin iştirakçilerinden biri olduklarını kaydetti.

Türkiye genelinde 216 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu ve Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nin küçük bölgelerden biri olduğunu anlatan Mustafa Yağlı, ''Bizim gibi küçük bölgelerin OSBÜK Yönetim Kurulu'nda yer alması olanaksız. Ancak geçmiş dönemde aramızda yer alan ve TOBB ile temasları bulunan Recep Bekarlar'ın girişimleri sayesinde Yönetim Kurulu'nda yer aldık. Bu durum Çorum Organize Sanayi Bölgesi için bir kazanım'' diye konuştu.

ÇOSİAD'ın genel kurulunda Bülent Onur başkanlığındaki, Mustafa Yağlı, Özcan Ekmekçi, Doğan Demirkan, Malik Battal, Muharrem Sarıaslan ve Bülent Demirci'den oluşan yönetim kurulu ile Mustafa Duduoğlu, Hacı Ömer Unculu ve Fikret Bilal'den oluşan denetim kurulu güven tazeledi.