BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,99
ALTIN 2.438,01
HABER /  GÜNCEL

Altaylı'dan 'Ayasofya' yorumu: İsrail de Müslüman ibadethanelerini kapatabilir

Habertürk Yazarı Fatih Altaylı, Ayasofya’nın “Kılıç Hakkı” olduğunu söyleyen ünlü tarihçi Murat Bardakçı’ya verdiği yanıtta 'İsrail’in de “Biz buraları savaşarak aldık. Bu da bizim kılıç hakkımız” gerekçesiyle Müslüman ibadethanelerini kapatmaya kalkışabileceğini' belirtti.

Abone ol

Altaylı, bugünkü köşe yazısında tarihçi Murat Bardakçı’nın Ayasofya’nın “kılıç hakkı” olduğu için tüm tasarruf hakkının Türkiye’de olduğuna ilişkin yazsını eleştirdi.

Altaylı, yazısındaki “Kılıç Hakkı” başlıklı bölümünde şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul’daki en eski İslam mabedi"

Murat Bardakçı dostum, Ayasofya ile ilgili uzun müddettir yazdığı tüm yazılarda “kılıç hakkı” meselesini öne çıkarır. Haklıdır da. Ayasofya, Türkiye’nin toprakları içindedir, bize Osmanlı’dan kalmıştır ve Osmanlı tarafından camiye çevrilmiş, 481 yıl cami olarak hizmet etmiştir. Kiliseden çevrilmiş de olsa, İstanbul’daki en eski İslam mabedidir.

“Bu da bizim kılıç hakkımız diyerek kapatabilir"

Ancak yine de “kılıç hakkı” söylemine fazlaca sarılmamak gerekir. Çünkü yarın öbür gün İsrail devleti de aynı gerekçe ile ülke toprakları içinde bulunan tüm Müslüman ibadethanelerini “Biz buraları savaşarak aldık. Bu da bizim kılıç hakkımız” diyerek kapatmaya kalkışabilir. O yüzden kılıç hakkı demektense, “Burası zaten 481 sene cami idi kardeşim” demek daha doğru bir gerekçe olabilir.

"Kurtuba Camii'ni örnek gösterebiliriz"

“Ama orijinali kiliseydi” diyenlere de Kurtuba Camii’nin İspanyollarca katedrale çevrilmesini örnek gösterebiliriz. Ayasofya’dan yaklaşık 150 yıl sonra inşa edilmiş olan bu camii de yapımından 500 yıl sonra Endülüs Emevi Devleti’ni yıkan İspanyollar tarafından katedrale çevrilmişti.

Tüm yazarlar sayfasına geçiş yapmak için linki tıklayınız...

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Danıştay'ın Ayasofya kararı! Siyasiler, gazeteciler ve sanatçılar bakın neler söyledi
Foto Galeri Danıştay'ın Ayasofya kararı! Siyasiler, gazeteciler ve sanatçılar bakın neler söyledi Galeriye Gözat