BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.439,28
HABER /  GÜNCEL

AİHM'den son dakika Selahattin Demirtaş kararı! Serbest bırakın...

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını açıklayarak, derhal tahliye edilmesine hükmetti.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili, geçtiğimiz yıl yaptığı duruşmayla ilgili kararını açıkladı. Büyük Daire, 2’ye karşı 15 oyla, Demirtaş’a yönelik ağır hak ihlalleri olduğuna hükmetti.

Türkiye ilk kez 'siyasi tutuklama' gerekçesiyle ceza aldı

Türkiye, ilk kez AİHM Büyük Daire tarafından, siyasi nedenlerle tutuklama kararı verildiği gerekçesiyle mahkum oldu. Türk yargıç Saadet Yüksel, karara muhalif kaldı. Büyük Daire, daha önce verilen AİHM kararından sonra yaşanan gelişmeleri özetleyerek, Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini de vurguladı.

2018 kararında ne olmuştu? 

AİHM, 2018’de verdiği kararda, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmiş, Demirtaş’ın, siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, ilk kez Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin konuya ilişkin 18. maddesinden mahkum etmişti. Karara rağmen, tahliye edilmeyen Demirtaş hakkında önce İstanbul’daki bir başka davasında verilen ceza onandı. Bu cezaya ilişkin infaz süresini tamamlayan Demirtaş, AİHM’ye taşıdığı ana dava dosyasında da var olan Kobani olayları nedeniyle açılan ayrı bir soruşturmadan yeniden tutuklandı. Ana davada ise bu tutuklama kararının hemen ardından tahliye kararı verildi.

2'ye karşı 15 oyla tahliye kararı çıktı

AİHM Büyük Daire, bu gelişmeler yaşanırken, geçen yıl Eylül ayında, Türkiye’nin ve Demirtaş’ın, çıkan kararı temyiz etmesi üzerine duruşma gerçekleştirdi. AİHM Büyük Daire, bu duruşmaya ilişkin kararını bir yılı aşkın süre geçtikten sonra bugün açıkladı. 2’ye karşı 15 oyla, Türkiye’nin tezlerini reddeden ve Demirtaş’ın haklarının ihlal edildiğine hükmeden Büyük Daire, derhal tahliye edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Demirtaş'ın avukatları yarın tahliye başvurusu yapacak

AİHM kararı ile ilgili Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Demirtaş’ın avukatı Mahsumi Karaman “AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir” dedi. ​
Karaman ikinci paylaşımında da şunları söyledi: “AİHM Daire kararından sonra 'karar kesin değil' bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, 'karşı hamle yapar işi bitiririz' anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”