BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Ağardan hükümete nasihat

DYP lideri Mehmet Ağar, GİMAT Toptancılar Sitesi'nde düzenlenen bir toplantıda, esnafla bir araya geldi.

Abone ol

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, iktidarı eleştirirken, ''Aldığın oya layık ol, muktedir ol, bahanelerin arkasına saklanma. Anayasa değişikliği gerekiyorsa anayasayı değiştir, gerekmiyorsa yasayı...'' diye konuştu.

Ağar, GİMAT Toptancılar Sitesi'nde düzenlenen bir toplantıda, esnafla bir araya geldi. Ülkenin sancılı bir süreç yaşadığını, geçmiş 20-25 yıllık süreçte büyük krizlerle karşı karşıya kalındığını anlatan Ağar, bütün kriz dönemlerinde ithalata dayalı büyüme sonucu duvara çarpıldığını savundu.

AK Parti'nin geçen iktidar döneminde uygulanan ekonomi politikasını sürdürdüğünü kaydeden Ağar, ''Bu ekonomi programı sadece finansal sektördeki sorunları çözmüştür'' dedi.

Ağar, tekstil başta olmak üzere üretim sektörünün büyük çoğunluğunun sıkıntı içinde bulunduğunu kaydederek, ''Türk iş hayatı bir kaosa doğru gitmektedir. Bu ekonomik programla çözüm sağlanması da mümkün değildir'' diye konuştu.

Türkiye'nin üretmeyen, sadece mal alışverişinde transit ülke haline getirildiğini ifade eden Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kendi ülkesinin üretim yapan, istihdam yaratan insanını düşman gibi gören bir anlayışla yola devam edemezsiniz. Herkesin kaderi birbirine bağlı. Türkiye üretimsiz, yatırımsız yola devam edemez. Bugün Anadolu esnafı kavrulmaktadır. Mesele bir ekonomik sıkıntının ötesinde, toplumsal huzursuzluğa doğru gitmektedir.

Türkiye yeni bir tercihin eşiğindedir, ticari transit alanı mı yoksa üretime devam eden, yatırımlarıyla öne çıkan bir ülke mi olacak? Bu siyasi tercihi millet yapacaktır.''

Mehmet Ağar, daha sonra toplantıya katılan esnafın sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı. Söz alanların sorunlarını aktarmaları üzerine Ağar, ''Bu süreç öylesine zalim gelişti ki birçok insanın ticari hayatı sona erdi. Endişemiz bunun böyle devam etmesidir. Bu ekonomi politikası mağduriyeti artırır, küçük esnafı tamamen yok eder'' dedi.

Bir esnafın, KDV oranlarının yüksekliğinden yakınması üzerine Ağar, mücevherde 0 KDV uygulamasına geçildiğine dikkati çekerek, ''Sen de bu işle uğraşacağına keşke mücevherat dükkanı açsaydın'' diyerek espri yaptı.

''ALDIĞIN OYA LAYIK OL''

Danıştay'ın türbanla ilgili son kararına ilişkin olarak hükümet kanadından gelen eleştirilere değinen bir esnaf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mersin'de bir çiftçiyle diyaloğunu anımsatması üzerine Ağar, ''Aldığın oya layık ol. Muktedir ol, bahanelerin arkasına saklanma. Anayasa değişikliği gerekiyorsa anayasayı değiştir, gerekmiyorsa yasayı... Kabadayılığını da mağdur vatandaşa karşı değil başkalarına karşı yap'' diye konuştu.

Ağar, basında yer alan kamuoyu anketlerine göre AK Parti'nin birinci göründüğüne, muhalefet partilerinin oy oranın ise yüzde 15'leri aşamadığına ilişkin sözler üzerine ise güvenilirliği kalmamış bazı şirketlerin anketlerle kamuoyunu yönlendirmeye çalıştıklarını savundu.

Ağar, basının da bu anketleri yayınlayarak iktidarın alternatifinin bulunmadığı havasını yaratmaya çalıştığını öne sürdü. Ağar, ''Eğer bu anketlerin doğru olduğuna inansa hükümet hemen yarın erken seçim kararı alır'' dedi.

MERSİN LİMANI'NDAKİ GEMİ

Ağar, esnafla sohbetinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Kıbrıs Rum bandıralı bir geminin Mersin Limanı'na yanaşma izni istemesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Ağar, Ankara Anlaşması'nın ek protokolünün imzalanmasından sonra bunun beklenen bir olay olduğunu söyledi. Ağar, hükümetin kendi partisindeki tepkileri de dikkate alarak ek protokolü TBMM'ye getiremediğini savundu.

Hükümetin hem ekonomide hem de dış siyasette dar alana sıkıştığını belirten Ağar, bunun sonunda kaçınılmaz olarak erken seçime gidileceğini söyledi. Mehmet Ağar, bir başka soruyu yanıtlarken, kredi kartlarıyla ilgili yasal düzenlemenin beklentileri tam anlamıyla karşılamadığını ancak nispi bir iyileştirme sağlayacağını ifade etti.

Bir gazetecinin, jandarmanın polis bölgesinde istihbarat çalışması yaptığına ilişkin haberlere değinerek görüşünü sorması üzerine Ağar, her şeyin yasal çerçeve içinde yürümesi gerektiğini söyledi. Ağar, ''Zabıta güçleri arasında koordinasyon gereklidir. Mesele hukuk devletinin kurallarının tam manasıyla egemen olmasıdır'' dedi.