BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kira öder gibi ev sahibi olun

İstanbul'da ''Kiptaş'la 3 Kuş'' kampanyası başlatıldı. Topbaş'ın İstanbullu'ya bu konuda bir çağrısı var

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstiyorum ki,  İstanbul'da herkes konut derdi olmayacak hale gelsin. Bunun adımlarını atıyoruz'' dedi.

Saraçhane'deki belediye binasında ''Kiptaş'la 3 Kuş'' kampanyasının başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Topbaş, İstanbul'un büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Bundan dolayı dünyadaki ''küresel sermaye'' denilen büyük yatırımcıların İstanbul'u merkez edinmek istediklerini vurgulayan Topbaş, ''Bu da, İstanbul'un inşasının ve gelişmesinin iyi bir neticeye doğru gittiğini göstermektedir'' dedi.

Geçmiş yıllardan bugüne kadar gelen bazı yanlışlıklar ve eksiklikler bulunduğuna da işaret eden Topbaş, bunların telafisinin mümkün olduğunu, yanlışlık ve eksikliklerin giderilmesi için adım attıklarını bildirdi.

Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık çarpık yapılaşmaya, gecekonduya son. Kaçak yapılar yapmayın. Gelin kira öder gibi konut sahibi olun. Kiptaş, son 10 yılda 19 bin 600 konut yaptı. Bu yıl itibariyle 25 bin konut başlatıyoruz. Bu, Kiptaş marifetiyle olan. Bunun dışında Toki ile görüşmelerimiz de var. Belediye başkanları bize konut yapılabilecek arazi göstersinler. Buna biz varız, gücümüz yeter.

Şu anda Tuzla, Mimarsinan ve Esenyurt'ta 2 bin 456 konut  yapılıyor, 2 bin 170'i alt gelir grubuna, dar gelirli insanlarımıza hitap edecek şekilde. Kiptaş olarak biz, 'ne olur alt gelir gruplarına yapalım. Hiç bir şekilde konut edinme hayali dahi olmayan insanlara yapalım' istiyoruz.''

Dünyanın birçok ülkesinde belediyelerin hem kiraya vermek üzere konut yaptığını, hem de uzun vadeli kira öder gibi sistemle konut edinme ihtiyacını karşıladığını anlatan Topbaş, ''İstiyorum ki, İstanbul'da da herkes konut derdi olmayacak hale gelsin. Bunun adımlarını atıyoruz'' dedi.

İSTANBUL'UN DİĞER SORUNLARI

Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak görevlerinin ulaşım başta olmak üzere birçok problemi çözmek olduğunu kaydederek, 10-12 yıl öncesinde kentte su, hava kirliliği, çöp sorunu yaşandığını, her yağmur yağdığında kenti su bastığını, kar yağdığında hayatın felç olduğunu dile getirdi.
Topbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

''Ulaşımı çözüyoruz. '116 Çözüm' diye bahsettiğimiz 1. etap tamamlanmak üzere. Arkasından 200 tane daha gelecek. Tünel yollar yaparak İstanbul trafiğini rahatlatıyoruz. Tünel demek yol demek. Tepeleri aşamadığımız, binaları istimlak edemediğimiz için tünel yapıyoruz. İlk tünel, Dolmabahçe stadının arkasından girip Dolapdere'den çıkıyor. Biz ne yaptığımızın farkındayız. Bu şehre sevdalıyız. Hizmete geldik. Yılların ihmalini yıkmaya çalışıyoruz. 4 Mart Cumartesi günü, 20 kavşağın açılışını yapıp, 20 kavşağın temelini tacağız. Görülmemiş bir şey. Hizmetlerimiz devam edecek. İstanbul'daki ulaşımı bir bir temellerle bitiremeyiz. 20 tane, 20 tane.

Biz kendimizle yarışıyoruz. Bizimle kimse yarışamaz. Yetmez, bazılarının hukukları, görgüleri... Kentimizi, dünya kentleri seviyesine çıkaracağız. Birileri paçamızdan tutmaya çalışsa da... Bu bir sevda. Örneği işte bu konutlar. Ferhat'ın Şirin'e ulaşmak için dağları delmesi gibi. Bizim amacımız her müracaat edene konut verebilmek.''  Kadir Topbaş, daha sonra kampanya çerçevesinde müracaat eden bazı vatandaşların işlemlerini yaptı.

KONUTLAR

Tuzla İlçesi ile Esenyurt ve Mimarsinan beldelerinde 1 yıl ile 15 ay arasında yapılması planlanan konutlara, yüzde 0,67 kredi oranı ile 120 ay vade ve 300 YTL'den başlayan taksitlerle hiç ev sahibi olmayan kişilerin başvurabileceği bildirildi.

Tuzla'da yapılacak konutların 1332 daire, Esenyurt'takilerin 18 blok 554 daire, Mimarsinan'dakilerin de 570 daireden oluştuğu kaydedildi.

İSTİKLAL CADDESİ'NİN YENİDEN DÜZENLENMESİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, törenden önce de basın
mensuplarının İstiklal Caddesi'nin yeniden düzenlenmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Topbaş, caddede yapılan işi beğenmediğini yineleyerek, ''İstiklal Caddesi'nin çok daha farklı özelliği var. Yapılan işin İstiklal Caddesi'ne uygun olması lazımdı. İlk uygulama sırasında yaptığımız müdahaleye rağmen, sonucun istediğimiz gibi çıkmadığını gördük. Müteahhite bunun kabul edilemez olduğunu söyledik'' dedi.

''Esnafın zararının tazmini'' ile ilgili bir soru üzerine de Topbaş, ''Esnafın zararı diye bir konu söz konusu değil. Benim de orada işyerim var. Hiçbir problem yok. İşyerlerinde bundan dolayı bir sıkıntı olmaz, kısmen olur. Sonra oranın çok daha güzel hale gelmesindeki artı değeri de düşünmek lazım'' diye konuştu.

Kadir Topbaş, ''İstiklal Caddesi'nde bir daha kazı yapılmaması ve problem yaşanmaması'' için talimat verdiğini, değişmesi gereken kablo ya da başka bir şey varsa şimdiden değiştirilmesini söylediğini sözlerine ekledi.